Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Platforma e-learning ECOTOUR pentru managerii si personalul din industria turismului

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

.....................................................................
POS CCE in regiunea Nord-Est

.....................................................................

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Raportul Comisiei Europeane privind regiunile ramase in urma

18/05/2017

Comisia Europeana a lansat, in iunie 2015, o initiativa de examinare a factorilor care impiedica cresterea si investitiile in regiunile cu venituri scazute si cu crestere economica redusa din UE (regiuni ramase in urma). Raportul analizeaza nevoile de investitii, factorii de crestere, cadrul macroeconomic si necesitatea unor reforme structurale in scopul identificarii aspectelor critice care contribuie la sugerarea posibilelor solutii pentru stimularea dezvoltarii acestor regiuni. Mai mult decat atat, acesta prezinta idei concrete de abordare a obstacolelor din calea cresterii in regiunile analizate.
 
Raportul identifica cinci motive principale privind motivul pentru care unele regiuni nu au atins inca rata de crestere si veniturile asteptate:

  1. Cadrul macroeconomic are un impact semnificativ asupra cresterii economice regionale
  2. Regiunile cu crestere economica redusa au productivitate, niveluri de educatie si rate de ocupare mai scazute in comparatie cu celelalte regiuni din tara lor
  3. Sistemele de inovare regionale slab dezvoltate, lipsa de competente si calitatea institutionala slaba compromit potentialul de crestere al regiunilor ramase in urma
  4. Scaderea semnificativa a populatiei din regiunile cu venituri scazute si in special migratia populatiei mai tinere si mai educate ar putea limita perspectivele de crestere
  5. Investitiile publice si private au scazut in aceste regiuni, in special in regiunile cu crestere redusa

 
Studiul este elaborat in cadrul proiectului “Sprijin pentru specializarea inteligenta a regiunilor ramase in urma” (RIS3 Support for Lagging Regions) si este implementat in Regiunea Nord-Est (regiune pilot) de catre Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, in cooperare cu DG Regio, in cadrul Actiunilor Preparatorii ale Parlamentului European pentru cresterea avantajelor competitive si a potetialului de specializare inteligenta regionala in Romania. 

Competitivitatea in regiunile cu venituri scazute si crestere redusa - Raport privind regiunile ramase in urmaToate stirile »