Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Portofoliul de proiecte regional pentru operationalizarea RIS3 Nord-Est

12/09/2017

In perioada iunie-august 2017, ADR Nord-Est a efectuat impreuna cu reprezentantii autoritatilor de management, o analiza a programelor operationale din Romania disponibile in perioada de programare 2014-2020, pentru identificarea surselor de finantare necesare operationalizarii proiectelor propuse in portofoliul RIS3 Nord-Est.

Situatia celor 129 proiecte, depuse pana la data de 22.05.2017, 93 la stadiul de fisa de proiect + 36 la stadiul de scrisoare de intentie model pentru Axa 1 POR, se prezinta astfel:

  • 36 – pot fi finantate in cadrul POR 2014-2020: Axa 1 – Promovarea Transferului Tehnologic (scrisori de intentie), apel regional necompetitiv(primul venit, primul evaluat);
  • 60 –  proiecte care pot fi finantate din actualele programe operationale, programe nationale sau programe europene, apeluri nationale sau internationale, competitive;
  • 33 – idei de proiecte cu caracter inovativ ridicat, prezinta solutii integrate si nu au posibilitate de finantare unica din actualele programe operationale.

Pentru cele 96 de proiecte (36+60) pentru care a fost identificata o sursa de finantare, ADR Nord-Est va oferi promotorilor, asistenta tehnica de tip help-desk, la cerere, pentru identificarea apelurilor specifice de finantare si prezentarea informatiilor relevante privind: eligibilitatea proiectului, eligibilitate solicitanti, eligibilitate cheltuieli, activitati sprijinite, indicatori de proiect, rata de cofinantare, perioada de depunere a proiectelor, valori eligibile.

Cele 33 de idei de proiecte cu caracter inovativ ridicat, care nu au o sursa de finantare unica, vor intra in perioada urmatoare intr-un proces de maturare in vederea lansarii unui nou domeniu de interventie in cadrul POR 2014-2020 dedicat operationalizarii RIS3.

Persoana de contact: Lucian Sandu, e-mail: lucian.sandu@adrnordest.ro, telefon: 0233 218 071.

Centralizator portofoliu proiecte RIS3 (cu surse de finantare)


23.05.2017

In perioada martie-aprilie 2017, ADR Nord-Est a organizat, in calitate de coordonator al RIS3 Nord-Est, un proces de identificare si colectare de idei de proiecte ce pot conduce la operationalizarea Strategiei de Specializare Inteligenta Nord-Est (RIS3 Nord-Est).

Fisele de proiect colectate pana la data de 28 Aprilie 2017 au fost analizate si evaluate, de catre experti ai ADR Nord-Est, tinand cont de urmatoarele criterii minimale: completitudinea fisei, calitatea si coerenta informatiilor, incadrarea in domeniile & prioritatile RIS3, relevanta proiectului pentru implementarea RIS3 (caracterul inovativ al proiectului), sesizarea unor suprapuneri sau necesitati de corelare intre propuneri de proiecte similare. De asemenea, ADR Nord-Est a scanat sursele de finantare disponibile (identificare programe de finantare, prioritati, masuri, alocari financiare indicative) si a evaluat posibilitatea incadrarii proiectelor in sursele de finantare existente.

Dupa data de 28 aprilie, si-au manifestat interesul si alti actori locali de a inainta fise de proiect pentru specializare inteligenta. In consecinta, au mai fost primite la ADR un numar de 22 de fise de proiect care au fost incluse de asemenea in portofoliul de proiecte aferent RIS3 Nord-Est.

Portofoliu de proiecte RIS3 este compus din:

  • 93 fise de proiect portofoliu RIS3: 71 de proiecte primite pana la date de 28 Aprilie 2017 si 22 proiecte primite pana la data de 22 Mai 2017, conform modelului de fisa de proiect;
  • 36 scrisori de intentie colectate pana la data de 24.03.2017, si analizate aferente ideilor de proiecte aferente Axei prioritare 1 POR – Promovarea transferului tehnologic;
  • Numarul total de proiecte colectat pentru portofoliul RIS3 Nord-Est (inclusiv Scrisori de Intentie pentru Axa 1 POR) = 129;
  • Bugetul total al proiectelor incluse in portofoliul RIS3 (inclusiv SI Axa 1 POR) =  233.642.033 Euro, din care 126.966.000 Euro aferent Fiselor de proiect si 106.676.033 Euro aferent  Scrisorilor de Intentie pentru Axa 1 POR;
  • Numar total proiecte din portofoliul RIS3, care pot fi finantate din actualele PO este 47 (din cele 71 primite inainte de 28.04.2017) precum si toate Scrisorile de Intentie, pentru care exista linie de finantare regionala prin POR 2014-2020, Axa 1 Promovarea Transferului Tehnologic.

Pentru o abordare sustenabila si efectiva a procesului de specializare inteligenta, care sa ofere perspectiva unei noi linii in mecanismul de implementare RIS3 in general si multiplicarii exemplului in alte regiuni de dezvoltare, ADR Nord-Est a propus identificarea impreuna cu reprezentantii Comisei Europene, a unei solutii de finantare in special pentru proiectele din portofoliu care au un caracter inovativ ridicat, prezinta solutii integrate si nu au posibilitate de finantare din actualele programe operationale din Romania.
 
Procesul de colectare a ideilor de proiecte aferente RIS3 va continua pe parcursul anului 2017, urmand ca o analiza a proiectelor depuse dupa data de 28 Aprilie 2017 sa fie efectuata la o data ulterioara.

Centralizator portofoliu proiecte RIS3 22.05.2017
Fisa de proiectToate stirile »