Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Primariile din Regiunea Nord-Est continua eforturile in domeniul adaptarii la schimbarile climatice, cu sprijinul ADR Nord-Est

26/09/2018

In contextul european marcat de interesul crescut pentru realizarea tranzitiei energetice si cresterea rezilientei comunitatilor la schimbarile climatice, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est sprijina consolidarea capacitatii administrative si institutionale a administratiilor locale din Regiunea Nord-Est preocupate de eficienta energetica si adaptare.

In acest context, in data de 25 septembrie 2018 la sediul Rubik Hub - sala Hashtag, reprezentantii autoritatilor publice locale din regiunea Nord-Est au participat la o intalnire de lucru organizata de ADR Nord-Est, unde s-a discutat despre procesul de adaptare la schimbarile climatice la nivel regional si local, pentru a sustine o dezvoltare sustenabila a comunitatilor.

Acest eveniment este cel de al doilea din seria de evenimente dedicata programului Autoritati locale in tranzitie... energetica, care vizeaza aprofundarea politicilor de mediu europene, aferent a trei niveluri decizionale: strategic, de coordonare si de executie.

Consideram ca intalnirea, purtata la nivel tehnic si de coordonare, cu perspectiva practicienilor, a asigurat premise pentru un impact consolidat semnificativ in adaptarea climatica la nivelul Regiunii Nord-Est, in contextul in care acest subiect devine din ce in ce mai prezent pe agendele de discutie europene si va beneficia de sprijin financiar crescut in urmatoare perioada de programare a bugetului Uniunii Europene.

Intalnirea a fost organizata in cadrul proiectului transnational EMPOWERING finantat prin Programul Orizont 2020, derulat in domeniul energiei durabile si adaptarii climatice, implementat de ADR Nord-Est in calitate de partener, si care vizeaza sprijinirea unui numar de 9 primarii din regiunea Nord-Est in elaborarea/ actualizarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila si Clima, in contextul adeziunii lor la initiativa europeana Conventia Primarilor privind Energia si Clima.

“Dezvoltarea durabila reprezinta o preocupare constanta a ADR Nord-Est, iar incurajarea si accelerarea tranzitiei catre o societate cu emisii scazute de carbon si adaptarea la schimbarile climatice se manifesta pe mai multe directii. ADR Nord-Est, prin procesul de sprijin pentru consolidarea capacitatii autoritatilor locale de a elabora strategii si planuri de actiune integrate pentru eficienta energetica durabila doreste sa ajute la dezvoltarea unor  mecanisme integrate de management energetic local si adaptare la schimbarile climatice tot mai prezente in regiunea noastra. De aceea, apreciem deschiderea autoritatilor publice locale pentru implementarea acestui deziderat, iar proiectele de reabilitare termica a cladirilor publice, mobilitate urbana durabila si planificare a utilizarii teritoriului  reprezinta indicatori relevanti in acest sens.” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Prezente la eveniment prin reprezentanti, primariile municipiilor resedinta de judet din regiune (Bacau, Botosani Iasi, Suceava, Piatra Neamt, Vaslui), precum si cele din Moinesti, Roman, Comuna Victoria – judetul Iasi, membre ale Grupului Local pentru Energie Durabila, s-au angajat in procesul de tranzitie energetica prin aderarea la Conventia Primarilor privind Clima si Energia. Astfel, aceste autoritati doresc sa implementeze un sistem de management energetic eficient cu o amprenta societala cat mai redusa si sa intreprinda masuri pentru atenuarea vulnerabilitatilor la problemele de mediu, pentru a se dezvolta durabil.
 


21.09.2018 - Atelier de lucru dedicat primariilor din Regiunea Nord-Est in domeniul adaptarii la schimbarile climatice

In contextul european marcat de interesul crescut pentru realizarea tranzitiei energetice si cresterea rezilientei comunitatilor la schimbarile climatice, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est sprijina consolidarea capacitatii administrative si institutionale a administratiilor locale din Regiunea Nord-Est preocupate de eficienta energetica si adaptare.

Data fiind frecventa si impactul evenimentelor naturale generate de schimbarile climatice, inclusiv in regiunea noastra, in data de25 septembrie 2018 la sediul Rubik Hub – sala Hashtag, invitam reprezentantii autoritatilor publice locale din regiunea Nord-Est sa participe la o intalnire de lucru organizata de ADR Nord-Est, unde vom discuta despre procesul de adaptare la schimbarile climatice la nivel regional si local, pentru a sustine o dezvoltare sustenabila a comunitatilor.


(sursa foto: www.empowering-project.eu)

Acest eveniment este cel de al doilea din seria de evenimente dedicata programului Autoritati locale in tranzitie... energetica, care vizeaza aprofundarea politicilor de mediu europene, aferent a trei niveluri decizionale: strategic, de coordonare si de executie, iar prezenta invitatie vizeaza capacitatea de formulare si implementare a masurilor ce vizeaza adaptarea la schimbarile climatice

Consideram ca intalnirea, purtata la nivel tehnic si de coordonare, cu perspectiva practicienilor, va asigura coerenta si un impact consolidat semnificativ in adaptarea climatica la nivelul Regiunii Nord-Est, in contextul in care acest subiect devine din ce in ce mai prezent pe agendele de discutie europene si va beneficia de sprijin financiar crescut in urmatoare perioada de programare a bugetului Uniunii Europene.

Intalnirea este organizata in cadrul proiectului transnational EMPOWERING finantat prin Programul Orizont 2020, derulat in domeniul energiei durabile si adaptarii climatice, implementat de ADR Nord-Est in calitate de partener, si care vizeaza:

  • consolidarea capacitatii autoritatilor publice locale in procesul de planificare strategica in domeniul eficientiei energetice si adaptarii la schimbarile climatice;
  • sprijinirea unui numar de 9 primarii din regiunea Nord-Est in elaborarea/ actualizarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila si Clima, in contextul adeziunii lor la initiativa europeana Conventia Primarilor privind Energia si Clima;
  • promovarea exemplelor din Ghidul privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice aprobat prin Ordinul Ministrului nr 1170/2008, dezvoltat de Ministerul Mediului si Padurilor pentru transpunerea Strategiei Nationale privind Schimbarile Climatice, aprobata prin Hotararea de Guvern 645/2005.

Facilitat de expertii Agentiei Locale pentru Energie Alba, Structura-suport a Conventiei Primarilor privind Energia si Clima in Romania, evenimentul constituie o oportunitate de instruire pentru toate autoritatile publice locale din regiune interesate de cresterea gradului de adaptare la schimbarile climatice.

Pentru mai multe informatii, persoana de contact din partea ADR Nord-Est este dna Ramona Tanasa, Sef Birou Cooperare Externa, ramona.tanasa@adrnordest.ro , 0233 620 408.Toate stirile »