NOUTĂȚI

Comisia Europeană lansează înscrierile pentru Premiul Access City 2025

Premiul Access City este oferit orașelor care au realizat lucrări remarcabile pentru a deveni mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Ediția din 2025 marchează cea de-a 15-a aniversare a Premiului Access City și este organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Forumul European al Dizabilității.

În această competiție se pot înscrie orașe din Uniunea Europeană care au peste 50 de mii de locuitori. Primul loc va fi premiat cu 150.000 €, al doilea cu 120.000 €, iar al treilea cu 80.000 €. În plus, juriul UE poate decide să acorde până la cinci mențiuni speciale pentru orașele care au realizat lucrări excepționale în domenii specifice accesibilității. În onoarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024, Comisia Europeană intenționează să acorde o mențiune specială pentru „Infrastructură Sportivă Accesibilă” unui oraș care demonstrează cum inițiativele sportive pot oferi experiențe de înaltă calitate și accesibile pentru toți.

Orașele își pot depune candidaturile până la 10 septembrie 2024, completând formularul de aici. Procesul de selecție este împărțit în două faze: preselecția la nivel național, unde sunt selectate maxim 3 orașe, și selecția finală la nivel european.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor care va avea loc cu ocazia conferinței privind „Ziua europeană a persoanelor cu handicap”, în perioada 28-29 noiembrie 2024.

Din 2010, Comisia Europeană organizează Premiul Access City, în colaborare cu Forumul European al Dizabilității, pentru a recompensa orașele care au prioritizat accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități. În ultimii 14 ani, 85 de orașe au fost premiate, iar cel mai recent oraș care a primit acest prestigios premiu a fost San Cristóbal de La Laguna din Spania.