NOUTĂȚI COMUNICATE DE PRESĂ

Regiunea Nord-Est a strălucit pe scena Săptămânii Regiunilor și Orașelor, la Bruxelles

O delegație a Regiunii Nord-Est a participat, în perioada 7-10 octombrie 2024, la Săptămâna Regiunilor și Orașelor, la Bruxelles, având drept obiectiv evidențierea potențialului regiunii noastre, proiectelelor de succes și parteneriatelor europene.

Cu sprijinul colegilor din Biroul de Reprezentare de la Bruxelles, am organizat, în parteneriat european, trei evenimente de înaltă ținută, după cum urmează:

În data de 08 octombrie 2024, workshopul “Consolidarea abilităților prin inițiative regionale – Dezvoltarea talentelor locale pentru viitor”, găzduit de Biroul Executiv al Irlandei de Nord, s-a bucurat de prezența a peste 120 de participanți.

Panelul interactiv a fost moderat de Roxana Șlemco, Director al Centrului Regional de Studii Nord Est, având printre invitați parteneri valoroși precum Giovani Gentili – Umbria, Timi Gomboc – Viceprimar al orașului Morska Sobota, dar și reprezentanți ai mediului academic prin Ciaran MacManus – South West College și Nellie Van der Pasch. Discuțiile și schimburile de bune practici au vizat politicile de dezvoltare profesională la nivel local și regional, dar și noi direcții de inovare precum Inteligența Artificială sau energia bazată pe hidrogen.

În aceeași zi, dar la Centrul de Conferințe al Comisiei Europene – Albert Borschette, Rolul esențial al GAL-urilor a fost dezbătut într-un atelier de lucru.

Regiunea Nord-Est a României a fost reprezentată de Cristian Nistor – Administrator al Județului Botoșani, ocazie în care  ,,Cașcavalul de Săveni” a reprezentat unul dintre exemplele de succes ce demonstrează importanța implicării GAL-urilor în promovarea gastro-economică a județului Botoșani și a regiunii noastre.

Alături de alți reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală din Polonia, Bosnia și Herzegovina, Croația și Franța, participanții au împărtășit exemple de bună practică și principii de dezvoltare de jos în sus care contribuie la coeziunea și păstrarea identității locale și regionale.

 

În data de 10 octombrie 2024, la sediul Comitetului Regiunilor, Gabriela Macoveiu, Director de Comunicare, Inovare și Cooperare Externă ADR Nord-Est, a reprezentat regiunea în calitate de vorbitor cheie la workshopul ,,Un nou mod de a produce: Crearea unui ciclu de viață circular european al textilelor” organizat de EURATEX prin proiectul RegioGreenTex.  

Având ca idee principală poziționarea comună în favoarea unor politici fundamentale pentru reutilizarea materialelor textile, lectorii din acest panel au propus și adus în fața audienței idei inovatoare care să răspundă problemelor actuale ale industriei sau platforme tehnologice.

Partenerii din Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, reprezentați prin Directorul Executiv Cezar Grozavu, au organizat, în data de 10 octombrie panelul „Rezistență, recuperare, reziliență, consolidare: valorile europene transfrontaliere”. Evenimentul a atras un public divers și entuziast, demonstrând nivelul ridicat de interes pentru cooperarea transfrontalieră și angajamentul comun față de valorile europene.

Ne-am făcut o tradiție din a participa la acest eveniment de anvergură, an de an, fiind o oportunitate extraordinară de a face vocea Regiunii Nord-Est auzită și de a-i expune potențialul. Mesajele cheie pe care le-am transmis anul acestea:  Regiunea Nord-Est este un partener activ în dezvoltarea europeană, contribuția regiunii la proiecte în parteneriat internațional și colaborări transfrontaliere fiind larg recunoscută. Politica de coeziune, corect înțeleasă și implementată,  contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, dezvoltare economică și prosperitatea comunităților. Ce e mai important e că de aceasta oportunitate am beneficiat nu doar noi, cei de la ADR Nord-Est, ci intreaga delegatie a Regiunii Nord-Est, reprezentanți ai  Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Vaslui și Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, dar și  jurnaliștii acreditați” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.