cine suntem
Facilităm conexiuni. Construim sinergii. Sprijinim convergențe. Din Nord-Estul României către UE și nu numai.
Biroul de Reprezentare de la Bruxelles al ADR Nord-Est reprezintă cu mândrie Regiunea Nord-Est a României în Uniunea Europeană. Misiunea noastră este de a încuraja colaborările și inovarea, lucrând permanent cu județe, municipalități, universități, instituții de cercetare, companii, școli, ONG-uri și alte organizații.
Împreună ne dedicăm valorificării întregului potențial al regiunii noastre, promovând dezvoltarea și creând oportunități care transced granițele, în timp ce urmărim creionarea unui viitor mai prosper pentru Regiunea Nord-Est.
Biroul de Reprezentare de la Bruxelles a fost înființat în 2010 și urmărește să se asigure că Regiunea Nord-Est a României are o voce puternică în UE și că este un actor proactiv în spațiul european.
Viziune
Visăm la o regiune prosperă și competitivă, cu o influență semnificativă în Europa și pe plan internațional.
Misiune
Suntem deschizători de drumuri și sprijinim partenerii regionali în procesul lor de internaționalizare pentru a genera dezvoltare economică și socială și pentru a se alinia politicilor și priorităților Uniunii Europene.
Echipă
Suntem o echipă ambițioasă și interdisciplinară, cu experiență în administrație publică, spațiul academic și sectorul privat și expertiză în activități de cercetare, scriere de proiecte europene, atragere de investiții, comunicare și relații publice.
Sebastian Hrib
Cooperare Internațională | Investiții Străine Directe | Dezvoltare regională
Andreea Leru
Scriere de Proiecte Europene | Stakeholder Engagement | Internaționalizare
Dorin Minea
Investiții Străine Directe | Cooperare internațională & Comunicare
Alis Socea
Coeziune Regională | Colaborare Multi-stakeholder | Dezvoltare Regională
Cosmin Ceucă
Analiză Teritorială | Mobilitate Urbană | GIS
Andrei Moscal
Afaceri Europene | Management de Proiect | Comunicare
Contact Birou Bruxelles
Adresa
Stephanie Plaza, Avenue Louise 54, Et. 3 (Silversquare)
1050 Ixelles, Bruxelles, Belgia
REGIUNEA NORD-EST
// Nord-Est este o regiune de dezvoltare (NUTS 2) din România care cuprinde următoarele județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț și Suceava. Suprafața regiunii noastre este de 36.850 km², puțin mai mare decât Belgia, iar populația este de aproximativ 3.3 milioane de locuitori, mai numeroasă decât Lituania. Face parte din granița de Est a UE și a NATO, învecinându-se la Nord cu Ucraina și la Est cu Republica Moldova.
// În ultimii 10 ani, în regiunea noastră, calitatea infrastructurii de transport și complexitatea economică au crescut constant, urmând trendul național. La sfârșitul anului 2022, rețeaua de drumuri publice din regiune însuma 14.936 km, existau 3 aeroporturi deschise și PIB-ul a fost 9.399 euro/cap de locuitor.
REZULTATE 2023
Credem în oameni și în capacitatea lor de a crește, de a excela și de a transforma provocările în oportunități. Împreună cu diverse organizații și colaboratori entuziaști am reușit să avem numeroase realizări în 2023:
Aplicații de proiecte facilitate pentru stakeholderii din regiune
Întâlniri și evenimente în cadrul rețelelor europene în care am reprezentat regiunea noastră și pe stakeholderii noștri
Reprezentanți locali, administratori publici și experți care au beneficiat de formare, participări la evenimente și întâlniri la nivel înalt
Apeluri de proiecte și oportunități de parteneriat diseminate stakeholderilor regionali
MEMBRI ACTIVI ÎN REȚELE EUROPENE CU SEDIUL ÎN BRUXELLES
EURADA
Fondată în 1992, Asociația Europeană a Agențiilor de Dezvoltare (EURADA) reunește reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională care lucrează pentru dezvoltare economică printr-o rețea cu peste 60 de membri din 23 de țări din Uniunea Europeană și nu numai.
Calitate de membru (2003)
Consiliu de Directori (2017)
Vice-Președinte (2020)
Președinte (2022)
Vice-Președinte – Trezorier (2024)
ERRIN
Rețeaua de Inovare și Cercetare a Regiunilor Europene (ERRIN) este o rețea formată din peste 125 de organizații regionale, din 22 de țări europene, majoritatea sunt reprezentate de birourile acestora din Bruxelles.
Calitate de membru (2018)
Membru în Consiliul Director (2018)
Conducerea Grupului de Lucru ”ICT” (2020)
Conducerea Grupului de Lucru ”Smart Specialisation” (2021)
Conducerea Grupului de Lucru ”Cultural Heritage & Tourism” (2023)
Conducerea Grupului de Lucru ”Smart Cities” (2023)
Inițiativa Vanguard
Inițiativa Vanguard (VI) este o alianță ce adună 38 dintre cele mai avansate regiuni din punct de vedere industrial din Europa, concentrate pe tranziție industrială, stimularea inovării și crearea de lanțuri valorice europene, bazate pe complementaritățile strategiilor regionale de specializare inteligentă (S3) ale membrilor.
Calitate de membru (2023)
Membru în Consiliul Director (2023)
Președinte (2024)
ENDR
Rețeaua Europeană a Regiunilor din Domeniul Apărării (ENDR) aduce la un loc autorități regionale și clustere cu scopul de a-și împărtăși experiența și bunele practici cu privire la activități și oportunități de finanțare legate de apărare, cu utilizare mixtă (civilă și militară).
Calitate de membru (2022)
RICC
Inițiativa Regională pentru Cultură și Creativitate (RICC) oferă autorităților regionale europene o platformă cooperare de strategică (28 de regiuni membre) pentru susținerea dimensiunii regionale în cadrul politicilor privind cultura și industriile creative în contextul noii agende culturale europene.
Calitate de membru (2024)
OPORTUNITĂȚI INTERNAȚIONALE ACCESIBILE
FACEM ACCESIBILE OPORTUNITĂȚILE INTERNAȚIONALE
Dacă ești investitor, cercetător, promotor al unor proiecte publice, antreprenor, cetățean sau reprezentant al unei entități din Regiunea Nord-Est a României sau dacă ai un interes pentru regiunea noastră, suntem aici să te ajutăm.
Avem experiență în:
// Organizarea de misiuni economice și vizite de studiu în regiune și în străinătate;
// Reprezentarea regiunii la târguri industriale și la forumuri economice;
// Organizarea de evenimente la nivel înalt, workshop-uri, conferințe;
// Oferirea de informații economice și organizare de întâlniri cu reprezentanți ai parcurilor tehnologice, științifice și industriale locale, precum și ai administrației publice locale;
// Identificarea de oportunități de finanțare europene și de parteneriate de afaceri pentru ecosistemul nostru regional;
// Promovarea ideilor de proiecte din regiune în cadrul evenimentelor internaționale;
// Identificarea oportunităților de înfrățire și de parteneriat;
// Diseminarea lunară a celor mai importante informații europene către stakeholderii regionali.
PRIORITĂȚI EUROPENE
Agenda Strategică 2024 – 2029
La fiecare cinci ani, liderii europeni stabilesc prioritățile politice ale UE pentru viitor. Este un efort colectiv condus de Președintele Consiliului European, unde liderii discută și decid împreună. Acesta are loc în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și înainte de numirea fiecărei Comisii Europene.
Agenda Strategică 2024-2029 a fost adoptată la reuniunea Consiliului European din 27 iunie 2024. Consiliul European este de acord cu următoarele priorități și invită Parlamentul European, Consiliul și Comisia să le pună în aplicare în timpul următorului ciclu instituțional, respectând echilibrul instituțional al puterilor prevăzut în tratate și principiile delegării atribuțiilor, subsidiarității și proporționalității. Următorul Cadru Financiar Multianual pentru Uniune (MFF) va trebui să reflecte aceste priorități, asigurându-se că bugetul UE este pregătit pentru viitor și că provocările europene vor beneficia de răspunsuri europene.
O Europă liberă și democratică
Respectarea valorilor europene în cadrul Uniunii
UE se asigură că instituțiile sale și statele membre aderă la valorile fundamentale precum drepturile omului, democrația și statul de drept. Promovează activ participarea civică și incluziunea.
Respectarea valorilor noastre la nivel global
UE se angajează în diplomație, comerț și cooperare pentru a avansa valorile sale la nivel mondial. Sprijină organizațiile internaționale și pledează pentru dezvoltare durabilă, pace și drepturile omului.
O Europă puternică și sigură
Asigurarea unei acțiuni externe coerente și influențe
UE colaborează cu parteneri la nivel global pentru a aborda provocările comune. Valorifică puterea sa economică, rețelele diplomatice și puterea soft pentru a modela politicile internaționale.
Consolidarea securității și apărării
UE investește în capacități de apărare comune, schimb de informații și gestionarea crizelor. Își propune să protejeze cetățenii săi și să contribuie la stabilitatea globală.
Pregătirea pentru o Uniune mai mare și mai puternică
UE preconizează o Uniune extinsă care rămâne rezilientă și unită. Va încuraja, de asemenea, eforturile de reformă, în special în ceea ce privește statul de drept, precum și integrarea regională, relațiile de bună vecinătate, reconcilierea și soluționarea disputelor bilaterale.
Urmărirea unei abordări cuprinzătoare a migrației și gestionării frontierelor
UE gestionează migrația prin echilibrarea asistenței umanitare, controlului frontierelor și eforturilor de integrare. Asigurarea faptului că cetățenii se pot deplasa liber în cadrul UE este o realizare fundamentală a Uniunii Europene și necesită funcționarea corespunzătoare a spațiului Schengen.
O Europă prosperă și competitivă
Consolidarea competitivității
UE încurajează inovația, cercetarea și antreprenoriatul. Sprijină întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și încurajează colaborarea transfrontalieră.
Asigurarea succesului tranzițiilor verzi și digitale
UE este lider în tehnologii durabile, energie regenerabilă și infrastructură digitală. Asigură o tranziție justă pentru lucrătorii și regiunile afectate de aceste schimbări.
Promovarea unui mediu prielnic inovației și afacerilor
UE simplifică reglementările, investește în educație și încurajează creșterea sectorului privat. Își propune să fie un hub pentru industriile de vârf și start-up-uri.
Progresăm împreună
Pentru a promova dezvoltarea armonioasă a UE în ansamblul său, aceasta va spori coeziunea economică, socială și teritorială, vizând o convergență ascendentă continuă, reducerea disparităților, creșterea rezilienței și competitivității și stimularea creșterii pe termen lung în întreaga Uniune.
Bugetul și fondurile UE
Bugetul actual al UE pentru perioada 2021-2027 a fost aprobat în 2018 sub numele de Cadrul Financiar Multianual (MFF) și a ajuns la 1.211 miliarde euro. În 2020, UE a oferit un răspuns fără precedent la criza coronavirusului care a lovit Europa și lumea, astfel încât UE a suplimentat MFF cu încă 806.9 miliarde euro prin NextGenerationEU, un instrument temporar pentru a sprijini redresarea.
Suma totală a MFF 2021-2027 și NextGeneration EU ajunge la 2.018 miliarde euro.
Sursa: Comisia Europeană
Biroul de Reprezentare de la Bruxelles al ADR Nord-Est se concentrează pe următorul set de programe prioritare ale UE:
Ne propunem să atragem fonduri din aceste programe și nu numai, ajutând potențialii beneficiari interesați din regiunea noastră să găsească parteneriate potrivite și să scrie propuneri de proiecte solide.
NEWSLETTER BIROU BRUXELLES
-> ABONEAZĂ-TE AICI <-
Fii primul care află despre ultimele noutăți și oportunități din Bruxelles și rămâi în contact cu noi!
Întrebări frecvente
DE CE ARE REGIUNEA NOASTRĂ UN BIROU DE REPREZENTARE LA BRUXELLES?
Pe măsură ce tot mai multe decizii sunt luate la Bruxelles, tot mai multe entități, de la fermieri la cicliști, de la grupuri industriale la companii farmaceutice, regiuni, orașe, universități și orice alte tipuri de entități, doresc să aibă o voce europeană puternică. Un birou în Bruxelles ne permite să avem acces la informații precise și actualizate, să participăm în grupuri de lucru pentru elaborarea politicilor UE și, nu în ultimul rând, să participăm la evenimente internaționale specializate, unde putem învăța din alte experiențe și să găsim parteneri potriviți pentru viitoarele proiecte.
CE ESTE UN EVENIMENT DE BROKERAJ DE PROIECTE?
Un brokeraj este un eveniment de facilitare a dialogului între promotori și partenerii de proiecte, pornind de la o provocare pe care regiunile, orașele, companiile, etc, doresc să o rezolve în viitor printr-un proiect cu finanțare europeană.
ECHIPA ADR NORD-EST DIN BRUXELLES SCRIE PROPUNERI DE PROIECTE PENTRU STAKEHOLDERI?
Nu dorim să fim un concurent pentru partenerii noștri consultanți. De aceea, în anumite circumstanțe, facilităm procesul de redactare a aplicației pentru accesarea de fonduri europene, ajutându-vă, de exemplu, să fundamentați conceptul proiectului în legătură cu programul de finanțare corespunzător, politicile și prioritățile UE aplicabile, revizuind propunerea dvs. sau recomandând parteneri potriviți.
CUM MĂ PUTEȚI AJUTA ÎN ACTIVITATEA MEA ZILNICĂ?
În primul rând, vă recomandăm să intrați în contact cu noi pentru a ne împărtăși nevoile și prioritățile organizației/comunității dumneavoastră. Apoi, vom construi împreună cu dumneavoastră o micro strategie pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de internaționalizare.
CARE ESTE VALOAREA ADĂUGATĂ A UNEI REȚELE?
O rețea europeană reprezintă o alianță de organizații și instituții din diferite regiuni ale Europei care colaborează pentru a promova dezvoltarea regională, inovarea și cooperarea internațională. Apartenență la o rețea oferă oportunitatea de a intra în contact cu omologi și entități interesate de aceeași arie de activitate, de a vă găsi parteneri și de a va crește vizibilitatea la nivel internațional. Cunoașterea reciprocă în cadrul unei rețele creează încredere reciprocă, ceea ce este important dintr-o perspectivă strategică, deoarece scade riscul de neînțelegeri. Unde există încredere, oamenii sunt mai deschiși să împărtășească ideile, planurile și obiectivele lor de proiect cu dumneavoastră. Astfel, un proiect poate fi construit mai ușor și mai rapid. Calitatea de membru al unei rețele (sectoriale, bazate pe proiecte, lobby) este crucială pe termen lung.
DE CE SĂ MĂ IMPLIC ÎN PROIECTE EUROPENE?
Proiectele europene nu sunt o rezervă de bani în așteptarea unei întrebuințări, dacă mai exista vreun semn de întrebare. În general, un apel de proiecte este lansat atunci când un policy maker își dorește să rezolve anumite probleme din societate. De ce nu oferă banii pur și simplu? Pentru că ofițerul de proiect sau arhitectul schemei financiare își dorește ca beneficiarul să articuleze problema și să găsească rezolvarea într-un cadru anume de intervenție. În general, apelurile europene au o logică integraționistă și urmăresc ca teritoriile noastre să conlucreze din ce în ce mai mult. Dacă cineva din Regiunea Nord-Est ar vrea să facă un sistem revoluționar de purificare a apelor uzate, un policy maker ar putea, spre exemplu, introduce în apel un punctaj maxim celor care ar avea un partener străin. De ce un partener străin? Pentru că un sistem de purificare care poate fi utilizabil în mai multe țări, înseamnă: o economie de bani, o posibilă afacere mai profitabilă; mai mulți potențiali clienți; o creștere a încrederii între doi promotori care, altfel, nu și-ar fi vorbit niciodată; o poveste de succes a inovației, curiozității, ingeniozității umane care nu cunoaște granițe.