Reporter REGIO: episodul 8
Colegiul Tehnic Lațcu Vodă, o trambulină pentru viitorii meseriași din Nord-Est
Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020
Era vacanța de vară spre clasa a VIII-a și avea de luat o decizie: ce face cu viitorul lui? O decizie pe care nu i-a impus-o nimeni, pentru care avea tot timpul din lume, în condițiile în care alți colegi de vârsta lui băteau mingea pe terenul de fotbal. Dar la 14 ani se gândea cu maturitate la direcția lui în viață, ce va face mai departe, spre ce se îndreaptă. A primit toată susținerea și îndrumarea familiei și în acea vacanță a încercat să își găsească o cale. A fost chelner o scurtă perioadă. Nu i-a plăcut. Ajutor de bucătar nu a simțit că i se potrivește. Apoi, tatăl lui i-a recomandat să încerce să învețe meserie la service-ul din sat, aproape de casă, să vadă dacă îi place. A mers în fiecare zi acolo, timp de vreo 6 săptămâni. Și-a dat seama încă din primele zile că este ceea ce i se potrivește, că vrea să aprofundeze și poate, într-o zi, să își deschidă propriul service.
Iulian Nichiforel sau Nichi, cum îi spun prietenii, are 19 ani, este în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Lațcu Vodă din Siret și este doar unul dintre beneficiarii direcți ai proiectului implementat la colegiu, cu o finanțare europeană nerambursabilă de puțin peste 6 milioane de lei, din POR 2014-2020. Marile lui pasiuni sunt mașinile și mecanica auto. Cu o înțelepciune aparte pentru vârsta lui, Nichi și-a plănuit toți pașii carierei sale astfel încât să parcurgă toate etapele învățării unei meserii și să își atingă visul.
A preferat școala profesională la Siret decât liceul la Rădăuți
S-a născut în Torino, acolo unde părinții săi au căutat un trai mai bun, la fel ca multe alte familii din regiunea Moldovei, acum 20 de ani. În momentul în care aceștia au divorțat, el a rămas cu bunica în România, în satul Horodnic de Sus, de lângă Rădăuți. Gimnaziul l-a terminat la „Bogdan Vodă” din Rădăuți, o școală renumită din zona Sucevei și a surprins pe toată lumea, colegi și profesori, atunci când, la finalul clasei a VIII-a, a spus că el vrea să urmeze mai departe o școală profesională. Nu un liceu, pentru că vrea să învețe o meserie și își dorește să parcurgă toate etapele învățării practice. „M-am documentat bine, am mai întrebat profesori, am căutat pe internet și cea mai bună școală unde puteam învăța ce îmi doream, în domeniul auto, era la Siret, la Lațcu Vodă. Am zis că acolo merg să învăț o meserie. Pentru că la noi se cere experiență peste tot, chiar dacă ai facultate. Așa că am început cu primul prag și am terminat trei ani de profesională în cadrul Colegiului Tehnic Lațcu Vodă. Nu am vrut să intru direct la liceu pentru că odată ce împlinești 18 ani, nu mai poți face profesionala. A fost decizia mea”, povestește Iulian.
De la mecanic auto la tehnician transporturi, la Lațcu Vodă
A terminat fiecare an de profesională cu media peste 9,50 și este acel gen de elev care iese în evidență, pune întrebări și caută răspunsuri, mereu preocupat de a ști mai multe. A avut tot sprijinul, încă din clasa a IX-a a domnului maistru Constantin Pintrijel, care l-a luat sub aripa lui și l-a sfătuit să dea mai departe la liceu, tot în cadrul colegiului. A obținut o diplomă de mecanic auto, un calificativ „Excelent” la examenul final de școală profesională și a mers mai departe spre visul lui, intrând la liceu, la profilul tehnician transporturi. A trebuit să repete clasa a XI-a, pentru aprofundarea teoriei, iar acum, în clasa a XII-a se pregătește cu seriozitate de bacalaureat. „Din 30 de elevi de la profesională, vreo 5 am ales să facem și liceul. Restul s-au oprit, au obținut diploma și atât. Atât au avut nevoie. Consider că oriunde mergi să te angajezi, dacă ai o școală profesională înseamnă că ai anumite cunoștințe, nu pleci de la zero. Practica făcută la agenții economici în domeniu te ajută să capeți experiența atât de cerută de angajatori, dar și dotările unui colegiu cu profil tehnic ajută enorm. Profesionala te ajută să cunoști o meserie. Poate știi să desfaci un șurub, dar mai departe te blochezi pentru că nu știi ce să faci. Anii de școală profesională îți oferă baza necesară pentru a începe ceva și îți dau încrederea că poți”.
„Aș face școala de maiștri aici, de drag!”
Și la liceu are note bune, medii peste 9,30, și spune, râzând, că îi pare rău că termină clasa a XII-a acum. Dacă ar putea, ar mai repeta un an doar de dragul noilor dotări ale colegiului. „Sunt niște simulatoare foarte performante pe care poți învăța să conduci, avem ateliere noi, dotate foarte bine. Sunt niște aparate pe care nu am avut ocazia până acum să punem mâna. Pe de-o parte îmi pare rău că termin clasa a XII-a și nu prind bine toate noile beneficii. Generațiile viitoare sunt foarte norocoase. Chiar spuneam că dacă aș putea, aș repeta anul doar pentru a mă bucura mai mult de noile echipamente. Ce-i drept, m-ar tenta ideea să rămân aici și să fac o școală de maiștri. Parcursul ar fi mecanic, tehnician auto, maistru și inginer, așa aș atinge toate treptele. Mai ales acum cu beneficiile astea, aș face școala de maiștri de drag”.
Facultatea ar vrea să o facă la Iași sau Suceava, pe o ramură de electricitate auto. Consideră că în ziua de azi totul se îndreaptă spre electric, mai ales pe partea auto, dar mai vrea să mai studieze puțin ofertele și abia apoi sa ia o decizie. L-a tentat și Cluj la un moment dat, dar a hotărât că vrea să rămână în regiune, mai aproape de casă. Deocamdată, principala lui preocupare este să ia note mari la bac.
Are o relație frumoasă cu tatăl și profesorii
Iulian are o legătură deosebită cu tatăl lui, el este cel care l-a îndrumat și i-a fost alături în toate deciziile luate. Sunt cei mai buni prieteni și ne povestește Nichi ce surpriză i-a făcut pe 8 martie, anul acesta: „Am avut traseul la examenul auto. L-am luat și prima oară când m-am dat jos din mașină l-am sunat pe el. Am încercat să îl păcălesc și să îi spun că am picat, dar când a început să mă încurajeze și să îmi spună să nu fiu supărat, i-am spus repede adevărul. Atunci, am auzit un claxon dintr-o parcare și l-am văzut pe tata cum coboară dintr-o mașină și mi-a spus: «Asta e a ta, felicitări! » A venit din Germania, unde lucrează el, fără să știu nimic. Am un tată deosebit, dar și eu i-am stat mereu în cuvânt, nu l-am supărat niciodată, m-am ținut de școală, ne-am susținut reciproc, întotdeauna a vorbit cu mine. În primul rând este prietenul meu, apoi este tata. Este o relație frumoasă, armonioasă, greu de explicat în cuvinte. Vorbim tot, nu mă ascund cu nimic față de el”.
O relație la fel de frumoasă are Nichi și cu profesorii din școală. Cu domnul director adjunct Antonio Mustață are o legătură deosebită, merg împreună la fotbal, joia, la meciul dintre elevi și profesori și spune tânărul că este o relație foarte frumoasă creată între elevii și profesorii de la Lațcu Vodă. Cumva, la Siret, Iulian Nichiforel și-a găsit cea de-a doua familie. Pentru el, îndrumările primite aici au valorat foarte mult în alegerile sale, iar acum, în clasa a XII-a, sfătuiește pe cei care vor să facă o meserie în domeniul auto, să ia pas cu pas fiecare etapă spre evoluție. Este importantă teoria, dar mult mai importantă este practica într-un domeniu atât de complex. „Sfătuiesc pe oricine să înceapă de cel mai jos posibil și apoi să urce treptat. Că o să îi prindă bine. Ai mândria că ai trecut prin toate etapele, iar cunoștințele acumulate sunt valoroase. Sunt mulți care fac direct inginerie, la facultate, dar nu știu nimic din lucrurile de bază. Eu, care am trecut prin toate, altfel mă duc la un angajator. Diplomele obținute dovedesc experiența și am alte avantaje față de cineva care iese direct de pe băncile facultății. Iar Colegiul Tehnic Lațcu Vodă îți oferă mediul perfect pentru a putea învăța o meserie, mai ales acum, după ce a fost dotat atât de bine”, spune Nichi.
Iulian Nichiforel este unul dintre elevii pentru care Colegiul Tehnic Lațcu Vodă a făcut diferența. Și ca Iulian mai sunt mulți elevi dornici să-și clădească un viitor acasă, printr-o meserie învățată tot acasă. Iar acum, cu ajutorul acestei finanțări, se va schimba viitorul unei generații.
Reporter REGIO este o nouă inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!
Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.
Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro