ROStartup este o inițiativă de acțiune comună – publică și privată, pornită de la o nevoie reală a comunității de a avea o voce și o strategie comune, care își propune să faciliteze crearea primei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România și să aducă o schimbare la nivel macro atât în ceea ce privește cadrul legislativ, cât și zonele de investiții publice și private.
ROStartup va lansa două rapoarte cheie: „Starting Up Romania” și „Scaling Up Romania”, care sunt rezultatul unui îndelung proces de cercetare și documentare, realizat cu sprijin tehnic din partea Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) din cadrul Comisiei Europene și implementat în colaborare cu echipa de experți a Băncii Mondiale împreună cu ADR Nord-Est, prin Rubik Hub.
Inițiativa ROStartup, aparține Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (beneficiar al proiectului de sprijin tehnic) și se bucură de susținerea autorităților publice: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Institutul Național de Statistică, ROREG (Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România), dar și a reprezentanților ecosistemului de antreprenoriat și startup românesc.
„Starting Up Romania – Diagnosticarea ecosistemului antreprenorial” (disponibil aici) reprezintă punctul de plecare pentru prima Strategie Națională a Ecosistemului de Startup românesc. Rezultatele fac referire la dinamica întregului ecosistem și se bazează pe analiza datelor reale din piață cu privire la acesta, precum și la dinamica companiilor inovatoare. Raportul pune în lumină trei elemente esențiale:
- Imagine de ansamblu a performanței antreprenoriale și a pilonilor din ecosistem, la nivel național
- Noi informații despre startup-urile din România
- Mixul existent de politici și suporteri care sprijină antreprenoriatul
„Scaling Up Romania: Un set de politici și instrumente” (disponibil aici) prezintă observațiile cheie pentru operaționalizarea primei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România și rezumă un set de politici și instrumente pentru implementarea acesteia. Astfel, carențele din politicile existente pot fi adresate, pentru a se ajunge la o creștere a numărului companiilor care intră pe piață și a numărului de firme românești care au potențial de creștere rapidă (scalabilitate).
Cele două rapoarte sunt interconectate și, împreună, îmbină o analiză a datelor culese din piață cu recomandări ale stakeholderilor, reprezentând premisa unui pachet de reforme care să susțină accelerarea antreprenoriatului la nivel național.
Lansarea va avea loc pe 6 septembrie 2022, la București, în cadrul unui eveniment amplu, intitulat „România viitorului”, organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu ADR Nord-Est / Rubik Hub, Comisia Europeană, Banca Mondială și Universitatea Politehnică din București.
Evenimentul aduce împreună cercetători, inovatori, startupuri, reprezentanți ai mediului academic și privat, care se reunesc pentru a defini o nouă direcție pentru ecosistemul de cercetare și inovare. Vor fi prezenți membri ai guvernului, alături de dl Nicolae-Ionel Ciucă – Prim Ministrul României, dl Normunds Popens – Director General Adjunct DG Regio (din cadrul Comisiei Europene) și dna Anna Akhalkatsi – Country Manager Banca Mondială.
În cadrul acestuia, startupurile din acceleratorul internațional Rubik Garage, organizat de Rubik Hub, își vor prezenta soluțiile în zona expozițională Startup Alley și vor urca pe scenă pentru a se prezenta și a susține un pitch la Demo Day.
Din agenda zilei:
▪ STARTUP ALLEY se va deschide de la ora 12:00
▪ Startup-urile din programul de accelerare Rubik Garage vor fi în centrul atenției la DEMO DAY de la 15:00 la 17:00
▪ După o pauză de 1 oră, vor fi lansate cele două rapoarte, în cadrul unor discuții centrate pe România Viitorului, începând cu ora 18:00.
▪ La 19:45, vom încheia seara cu ceremonia de decernare a premiilor pentru Rubik Garage Demo Day
Este o oportunitate de a cunoaște cele mai noi idei și produse inovatoare, înainte ca acestea să ajungă pe piață și a întâlni actori importanți din ecosistemul startup-urilor românești, cum ar fi fondatori, acceleratoare, universități și reprezentanți ai autorităților publice. Accesul este posibil doar pe bază de invitație.
Pentru a participa fizic la eveniment, puteți solicita o invitație aici.