Orașele joacă un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și, implicit, în atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European. Totodată, acestea sunt responsabile pentru aproximativ 72% din totalul acestor emisii, iar o parte considerabilă provine din transportul urban.
În regiunea Nord-Est, infrastructura urbană nu este la nivelul altor orașe din statele Uniunii Europene, cu toate acestea, putem acționa, atât din punct de vedere social, în calitate de cetățeni cât și din punct de vedere organizațional, în calitate de actori publici sau privați.
Conceptul de mobilitate urbană durabilă promovează o gamă largă de moduri alternative de transport – unele dintre ele necesitând o infrastructură adecvată, însă, cu puțin interes și bunăvoință, putem contribui la reducerea gazelor cu efect de seră din orașele în care locuim.
ADR Nord-Est este un promotor al acestor obiceiuri verzi și comportamente sustenabile, care ne dorim ca în viitor să fie adoptate și de alte instituții, actori locali și regionali, pentru ca împreună sa facem diferența dintre un mediu înconjurător poluat și unul mai curat, dintre un oraș în care prioritate au cetățenii și nu mașinile.
O parte importantă din activitatea noastră constă în dezvoltarea de parteneriate externe cu State Membre din Europa și nu numai, astfel că, în 2018, am intrat în contact cu un proiect pilot bazat pe bune practici din zona Metropolitană Aburra Valley din Columbia, prin programul de Cooperare Urbana Internațională: Orașe si Regiuni Inovatoare (IUC). Delegației ADR Nord-Est i-a fost prezentat proiectul “Muevete!”, prin care companiile cu ±200 de angajați sunt îndemnate și stimulate să-și creeze propriile planuri de mobilitate ale angajaților. Interesant este că, în viziunea columbienilor, conceptul de mobilitate depășește măsurile clasice de fluidizare a traficului și sistematizare a circulației, accentul fiind pe prioritizarea cetățeanului!
După doar un an, rezultatele proiectului “Muevete!” au fost de-a dreptul impresionante:
- 28% din totalul călătoriilor de acasă către serviciu și invers, s-au realizat cu un mijloc de transport sustenabil (bicicletă, trotinetă, etc.) sau pe jos;
- Emisiile de carbon au fost reduse cu 45% comparativ cu valoarea de referință;
- Consumul de combustibil a scăzut, la nivel de organizație, de la 412 la 246 litri/zi.
Inspirați fiind de experiența columbiană, ne-am propus dezvoltarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al angajaților ADR Nord-Est, care aduce valoare adăugată atât angajaților și organizației, cât și orașelor și mediului în care ne desfășurăm activitatea.
Prin crearea, adoptarea și implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a angajaților ADR Nord-Est, ne asumăm rolul: de a crește gradul de conștientizare al angajaților noștri asupra beneficiilor utilizării metodelor alternative (sustenabile) de transport urban, de a menține și perpetua comportamentul sănătos al angajaților care au adoptat deja astfel de metode și de a modifica comportamentul de deplasare al acelor angajați care se deplasează în prezent cu mijloace motorizate (care să stimuleze o migrare modală).
Totodată, susținem cultura mobilității urbane verzi, prin promovarea mersului pe jos, pe bicicletă și folosirea mijloacelor de transport în comun, dar și gestionarea eficientă a flotei proprii de mașini. Există și alte practici sustenabile pentru cei care au de parcurs până la serviciu distanțe mai mari, de peste 7 km, cum ar fi: folosirea în co-diviziune a vehiculului personal cu alți colegi (car-sharing).
Am început printr-o analiză a stadiului actual al mobilității în organizația noastră(pe traseul la/de la birou), dar și a nivelului amprentei de carbon pe care instituția noastră o generează, din punct de vedere al mobilității urbane. Astfel, două treimi dintre angajați (68%) se deplasau, în 2019-2020, numai cu autovehiculul. Amprenta de carbon generată de angajații care utilizau autovehiculul personal a fost de 221,1 kg CO2/zi, respectiv 50,4 tone CO2/an.
În ceea ce privește amprenta de carbon generată de flota ADR Nord-Est, emisiile s-au situat la nivelul aproximativ de 4,3 tone CO2/an.
Deci, totalul deplasărilor interne, pe parte de mobilitate, generate de ADR Nord-Est, însumau 70 tone CO2/AN în 2020.
Astfel că, prin intermediul Zonei Metropolitane Aburra Valley, în toamna anului 2021, am început un parteneriat cu Sistemas Inteligentes en Red din Columbia, care au dezvoltat aplicația mobilă Appimotion, ce monitorizează metoda de deplasare pe ruta acasă-serviciu și înapoi, calculând amprenta de carbon aferentă deplasării (sub forma unor valori ale indicatorilor de CO2, NOx și PM 2.5) și oferă punctaje în funcție de modalitatea de deplasare (cu mașina, cu mijloc de transport în comun, cu bicicleta, pe jos, etc.). După o scurtă perioada de probă, începând cu luna ianuarie 2022 am dat startul implementării) primului Plan de Mobilitate Urbană a unei instituții din România!
După primele trei luni ale anului 2022, am reușit, la nivel de organizație, să evităm emisia a 207,6 kg de CO2, adică, am plantat copaci pe 7 terenuri de tenis! De asemenea, am înregistrat, în rândul angajaților, prima migrație modală! După doar 3 luni, avem primul coleg care a ales mersul pe jos în peste 80% din deplasări.
Iată câteva dintre părerile colegilor din trei orașe diferite: Iași, Bruxelles și Piatra Neamț:
“Ajung mult mai repede cu bicicleta, mă bucur de aerul mai rece de dimineață care mă ajută să mă trezesc, pot să observ anumite lucruri pe care din mașină nu le vezi sau nu le auzi: fețele oamenilor, un magazin nou, ciripitul păsărilor, o groapă nouă pe care o poți poza pentru a trimite o sesizare la primărie prin intermediul unei aplicații mobile etc. În plus, bicicleta o parchez direct pe holul biroului.
Cu mașina este foarte dificil să plec, fiind îngust și aglomerat dimineața pe strada unde o las, iar la birou garantat nu am loc unde să o parchez. În plus, la întoarcere după-amiaza cu siguranță nu mai găsesc loc de parcare și consum minute bune, stres și carburant ca să parchez undeva mai departe în loc să stau mai mult cu cei dragi. Singurele situații când renunț la bicicletă, dar în favoarea mersului pe jos este atunci când plouă puternic sau când ninge și se așterne zăpada.” – CC, Iași
“Bicicleta îmi dă viteză, sănătate, iar tramvaiul îmi place ca experiență urbană. Am încercat trotinete – car sharing – dar nu mă simt în siguranță pe ele. Pur și simplu nu-mi place mașina în oraș, doar în exterior. Bicicleta pentru mine e libertate. Libertatea de a pleca când vreau, de a alege ce drum vreau, în ploaie sau soare. Cred ca mă motivează convingerile mele. Foloseam bicicleta în Iași începând din 2006. În mintea mea, o bicicletă veche, elvețiană, cumpărată de la un magazin second-hand din Iași, a rămas imaginea mea eternă a libertății – așa cum o înțelegeam atunci – și a ideii că nimic nu contează când faci ceva bine. Bicicleta și viața mea de atunci m-au dus într-un loc cultural și mental unde nu mi-a mai fost frică de majorități și mai sănătos și curajos. Nu-i ușor când te naști într-un loc unde mașina este ‚obiectificată’ ca totem al succesului și marker al statutului social, chiar de când ești copil. Acum parcurg cu bicicleta, in Bruxelles, între 9 și 12 km pe zi în timpul zilelor de lucru, iar în weekend, mai puțin.” – BC, Bruxelles
“Mersul pe jos nu are nimic spectaculos: e vechi de când lumea si e la îndemâna. Dar interacționezi direct cu orașul. Poți avea o sănătate mai bună și seara ai un somn mai liniștit. Ești echilibrat în fiecare zi. Iar investiția se rezumă doar la o pereche de încălțăminte comodă. Piatra Neamț este un oraș curat, frumos, liniștit – pentru ca doar aici înțeleg pe deplin semnificația cuvântului „acasă”.” AG, Piatra Neamț.
Dl Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est este unul dintre inițiatori și principalii susținători ai acestei inițiative la nivel de organizație și, fiind un om al faptelor, se deplasează pe jos la și de la serviciu, ori de câte ori programul îi permite.
Iată și un scurt video cu mesajul dumnealui de susținere:
Putem spune ca a fost un parcurs provocator, ușor întârziat de pandemie, dar pe care reușim pas cu pas să îl concretizăm cu ajutorul colegilor noștri, care sunt deschiși și receptivi inițiativei și prin intermediul unei colaborări strânse inter-departamentale, la nivel de echipă ADR Nord-Est!