Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comuna Ciurea din Iasi semneaza contractul cu numarul 600 prin POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Nord-Est

10/03/2020

Zi plina de premiere pentru Comuna Ciurea din Iasi, care a semnat astazi, la Piatra Neamt, prin Dl Primar Catalin Lupu contractul de finantare pentru proiectul Imbunatatirea infrastructurii educationale prin construire si dotare sala de sport si laboratoare in cadrul Scolii Gimnaziale din satul Lunca Cetatuii.

  • Acesta este contractul cu numarul 600 la nivelul Regiunii Nord-Est.
  • Este cel de-al 4 lea contract de finantare semnat de Comuna Ciurea prin Programul Operational Regional 2014-2020
  • Este singura UAT din Regiune care are in implementare simultan 4 proiecte de educatie finantate prin Axa 10 din Regio-Imbunatatirea infrastructurii educationale
  • Este UAT din mediul rural, in conditiile in care POR este un program preponderent adresat mediului urban.

Comuna Ciurea se aseaza pe malul raului Nicolina, pe drumul intre Iasi si Vaslui. La ultimul recensamant, comuna Ciurea numara 11.640 de locuitori, dar spre deosebire de alte localitati din judetul Iasi, datorita dezvoltarii sectorului rezidential, populatia comunei Ciurea este in crestere, iar un procent important este reprezentat de persoanele active, cu varsta de pana in 40 de ani, care au copii de varsta prescolara si scolara.

In acest context, crearea unui mediu educational optim, care sa permita elevilor si cadrelor didactice sa isi desfasoare activitatea in conditii normale a fost marea dorinta a autoritatilor locale. Prin implementarea celor 4 proiecte prin Regio, unitatile scolare vizate vor avea, practic, un mediu adecvat educarii copiilor.

Proiectul semnat astazi vizeaza stimularea calitatii infrastructurii de educatie, prin construirea si dotarea unei sali de sport si a unor laboratoare, in cadrul Scolii Gimnaziale din satul Lunca Cetatuii si are o valoare totala de 876.000 euro, din care 825.000 euro asistenta nerambursabila. Daca in anul 2016, dintr-un total de aproximativ 1.800 copii cu varsta specifica invatamantului obligatoriu din sat, doar 27% au fost inscrisi in aceasta scoala, initiatorii proiectului vizeaza o crestere a ratei brute de cuprindere scolara cu cel putin 5% in urmatorii ani dupa implementarea proiectului. In mod concret, 500 de elevi vor beneficia de conditii de educatie semnificativ imbunatatite, dar si cadrele didactice si personalul auxiliar din cadrul institutiei de invatamant.

In mod complementar, celelalte proiecte finantate prin Regio, vizeaza:

  • Imbunatatirea infrastructurii educationale prin construire si dotare sala de sport si laboratoare in cadrul Scolii Gimnaziale din Ciurea,
  • Construire si dotare cresa si gradinita in satul Lunca Cetatuii, com. Ciurea
  • Construire si dotare cresa si gradinita in satul Dumbrava, com. Ciurea

In total, Comuna Ciurea va beneficia de finantare prin REGIO de 3,75 milioane euro pentru imbunatatirea infrastructurii educationale.

Intotdeauna ne face placere si ne motiveaza sa ne recunoastem campionii, sau cel putin cei mai entuziasti parteneri. Comuna Ciurea este unul dintre acesti promotori ambitiosi de proiecte, care a avut un obiectiv clar, acela de a imbunatati infrastructura educationala din comuna, a urmarit oportunitatile, iar cu munca sustinuta si seriozitate, este pe punctul sa-si indeplineasca obiectivul. Proiectele pentru care am semnat contracte de finantare REGIO vor avea un impact semnificativ asupra comunei Ciurea. Avem obligatia sa oferim copiilor dreptul la viitor, iar aceste investitii sunt doar cativa pasi timizi, dar necesari pentru asta .” declara Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.Toate stirile »