Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala in domeniul IT&C - care sunt prioritatile ce pot genera crestere economica durabila in Regiunea Nord-Est

24/10/2016

In data de 21 octombrie 2016, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a organizat la Iasi cel de-al doilea Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala, de aceasta data in domeniul IT&C.

Evenimentul s-a derulat in contextul procesului de actualizare si revizuire a strategiei de specializare inteligenta a Regiunii Nord-Est, document esential pentru absorbtia fondurilor europene alocate prin FEDR Romaniei in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii.


(click pe fotografie pentru Galerie foto)

Organizat sub forma unui atelier practic de lucru, structura evenimentului a inclus o sesiune plenara si 2 sesiuni de lucru simultane, in cadrul carora cei peste 60 participanti au contribuit, in mod activ, la identificarea provocarilor si oportunitatilor de dezvoltare regionala in patru domenii emergente aliniate cu sectoarele prioritare din Strategia Regionala de Specializare Inteligenta:

  • Big Data – analiza, management si Securitate/ e-Health,
  • Trasabilitatea si controlul calitatii alimentelor / Agricultura Ecologica,
  • Cresterea eficientei energetice in randul consumatorilor/ Smart city,
  • Gamificarea in procesul de invatare.

Industria IT&C este considerata ca fiind suport vital pentru celelalte industrii, prin multiplele conexiuni pe care le poate stabili cu acestea, devenind astfel un punct central pentru specializarea inteligenta. Tocmai din acest motiv, a fost perceputa ca un avantaj competitiv real posibilitatea de identificare a unor noi nise cross-sectoriale sau integrarea noilor tehnologii in cadrul industriilor traditionale si exploatarea potentialului regional al acestora.

Organizaţiile de cercetare si universităţile, mediul de afaceri, autoritatile publice şi societatea civilă, atat din domeniul IT&C, cat si din domeniile conexe, toate au jucat un rol esential in acest proces. Astfel, principalele parti interesate prezente la eveniment au fost incurajate sa coalizeze sub spectrul unei viziuni comune, printr-o abordare integrata si bazata pe situatia din teren, la identificarea unor oportunitati de dezvoltare adaptate la contextul local, ce pot face subiectul unor initiative de proiecte concrete in acest domeniu.

Acest exercitiu contribuie la creionarea potentialului regiunii si la conturarea portofoliului regional de proiecte aferent Axei 1 (Transfer Tehnologic) a Programului Operational Regional 2014-2020, care se va constitui ca sursa de finantare pentru acestea pana in 2020.

Ideile de dezvoltare regionala si propunerile de proiecte rezultate in urma acestui atelier de lucru vor fi cuprinse intr-un raport ce urmeaza a fi publicat pe site-ul ADR Nord-Est.

Prezentare Alexander Stoica-Marcu
Prezentare Gabriela Macoveiu

Metodologie Focus Grup Descoperire Antreprenoriala in IT&C
Raport Focus Grup Descoperire Antreprenoriala in IT&C


13.10.2016 - Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala in domeniul IT&C

Europa se confrunta cu o competitie neintrerupta la nivel global pentru talent, idei si capital. In acelasi timp, austeritatea fiscala iminenta impune guvernelor sa concentreze resursele limitate asupra catorva domenii si masuri care au potential real sa genereze crestere economica durabila. Prioritatile prin care o regiune se poate diferentia sunt stabilite pe baza unui proces de descoperire antreprenoriala de jos in sus, ce vizeaza alegeri inteligente si strategice privind atuurile, punctele forte, precum si avantajele competitive ale regiunii si potentialul pentru excelenta al acesteia.

In acest sens, in contextul procesului de actualizare si revizuire a Strategiei de Specializare Inteligenta (RIS3), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est organizeaza in data de 21 Octombrie 2016 la Hotel International din Iasi, cel de-al doilea Focus Grup de Descoperire Antreprenoriala, de aceasta data in domeniul IT&C.

Industria IT&C este considerata ca fiind suport vital pentru celelalte industrii, prin multiplele conexiuni pe care le poate stabili cu acestea, devenind astfel un punct central pentru specializarea inteligenta. Regiunea Nord-Est poate dobandi un avantaj competitiv real prin identificarea unor nise sau prin integrarea noilor tehnologii in cadrul industriilor traditionale si prin exploatarea potentialului regional al acestora.

Din acest motiv, vor fi examinate domenii ale industriei IT&C in relatie cu patru provocari societale, asa cum au fost identificate in Regiunea Nord-Est, dupa cum urmeaza:

 

Aceasta abordare sprijina regiunea in cunoasterea adevaratului potential de inovare si in reorientarea structurilor industriale si de cercetare catre ramurile industriale si serviciile emergente si catre pietele internationale.

Organizaţiile de cercetare si universitaţile, mediul de afaceri, autoritatile publice si societatea civila joaca toate un rol in acest proces. Acest focus grup isi propune sa incurajeze principalele parti interesate sa coalizeze sub spectrul unei viziuni comune, printr-o abordare integrata si bazata pe situatia din teren, la identificarea unor oportunitati de dezvoltare adaptate la contextul local, ce pot face subiectul unor initiative de proiecte concrete in acest domeniu.

Pot fi vizate diferite cai de inovare si dezvoltare regionala precum: revigorarea sectoarelor traditionale prin activitati cu valoare adaugata mai mare si noi nise de piata, modernizarea prin adoptarea si diseminarea noilor tehnologii plecand de la specializarile existente in domeniile conexe, dezvoltarea de noi activitati economice prin intermediul unei schimbari tehnologice radicale si a unor inovatii majore, exploatarea unor noi forme de inovare (inovarea deschisa si orientata catre utilizator, inovarea sociala si inovarea in materie de servicii).

Intreg exercitiul presupune o cooperare eficienta in randul actorilor principali in materie de inovare si implica un aport ridicat de dinamism, idei competitive si cunostinte antreprenoriale care sa combine stiinta, tehnologia si ingineria, pe de o parte, si cunostintele privind evolutiile pietei, necesitatile mediului de afaceri si oportunitatile emergente, pe de alta parte.

Rezultatele acestui proces pot influenta oportunitatile de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 si pot fi folosite in actualizarea Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Nord-Est.

Participarea la eveniment se poate face numai pe baza de inregistrare. Va puteti inscrie pana la data de 18 octombrie 2016 completand acest formular.

Agenda evenimentToate stirile »