Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Regiunea Nord-Est promoveaza bunele practici in domeniul tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile

25/01/2018

In perioada 30-31 ianuarie 2018, in contextul proiectului ENERSELVES (finantat prin Programul INTERREG Europe), ADR Nord-Est organizeaza un eveniment de diseminare a bunelor practici in domeniul energiei durabile si autonomiei energetice in cladiri.

O delegatie europeana, compusa din 23 reprezentanti - parteneri de proiect si actori regionali relevanti deopotriva - din regiunile Extremadura (Spania), Sud-Est (Suedia), Swietokrzyskie (Polonia), Malta (partener de nivel national), Lazio si Sardinia (Italia), va veni in Regiunea Nord-Est, la Iasi, unde, in data de 30 ianuarie 2018, va participa la evenimentul de diseminare a proiectului privind tranzitia catre un fond de cladiri sustenabile, evaluarea tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile din regiunea noastra, precum si exemple de proiecte si investitii functionale realizate in acest domeniu cu integrarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, in Regiunea Nord-Est.

In cadrul vizitei de studiu din data de 31 ianuarie, membrii delegatiei europene vor avea posibilitatea de a vedea, la locul implementarii, proiecte relevante de investitii in domeniul tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile ale Universitatii Tehnice Gh. Asachi, Primariei Municipiului Roman si Primariei Comunei Miroslava si vor avea loc discutii privind pasii urmatori si metodologia pentru elaborarea Planurilor Regionale de Actiune pentru eficienta energetica in cladiri.

Agenda eveniment

CONTEXT:

Incepand cu anul 2011, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a implicat in proiecte care vizeaza eficienta energetica, cu scopul de a sprijini actorii din Regiunea Nord-Est in tranzitia catre o energie durabila si de a stimula valoarea adaugata a initiativelor regionale, inclusiv prin implicarea partenerilor locali si regionali in schimburi de experienta in acest domeniu.

In acest context, din ianuarie 2017, ADR Nord-Est implementeaza in parteneriat proiectul transnational ENERSELVES – Instrumente de politici pentru autonomia energetica in cladiri, un proiect legat de Directiva Europeana privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD) 2010/31/UE care impune ca Statele Membre UE sa ia masuri pentru ca toate cladirile noi sa indeplineasca standardul energie-aproape-zero (NZEBs – nearly-zero energy buildings) pana in 2020.

In ceea ce priveste cazul specific al Regiunii Nord-Est, se doreste ca prin implementarea acestui proiect sa fie facuta o evaluare a tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile, pe baza careia, avand in vedere si bunele practici in domeniul autonomiei energetice in cladiri din celelalte regiuni partenere, sa fie identificat cel mai potrivit set de masuri care sa conduca la imbunatatirea instrumentului de politica reprezentat de Axa Prioritara 3 - Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Activitatile proiectului implica participarea activa a autoritatilor publice locale urbane din regiune, printr-un proces de invatare si consolidare a capacitatii organizationale, precum si a reprezentantilor universitatilor, altor parti interesate si grupuri de interese relevante prin:

  • participare in cadrul intalnirilor Grupului Regional de Stakeholderi al proiectului;
  • participare la evenimentele transnationale in regiunile partenere (seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, interviuri) pentru schimb de experienta si bune practici;
  • agrearea metodologiei de lucru pentru culegere de bune practici si propuneri de solutii;
  • implicare activa in elaborarea primului draft al Planului Regional de Actiune pentru Autonomie Energetica in Cladiri si avizarea versiunii finale a acestuia, in vederea implementarii si monitorizarii masurilor propuse.

Mai multe informatii despre proiect si activitatile implementate, gasiti la: https://www.interregeurope.eu/enerselves/Toate stirile »