Reporter REGIO: episodul 4
REGIO - un motor pentru afacerile mici
Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020
Pasionată de mașini, cu studii în industria alimentară, își poartă tocurile cu feminitate într-o lume a bărbaților. Larisa Corniciuc, o femeie puternică ce și-a transformat pasiunea în business, a deschis, în 2021, în Botoșani, un atelier de producție piese auto și reparații motoare cu sprijinul fondurilor europene și speră ca, într-o zi, să învețe să repare cu mâna ei motoarele. La 33 de ani, mamă a doi copii, este o persoană foarte activă și crede cu tărie că totul în viață se învață, oricât ar fi de greu.
Moto Dalv a achiziționat, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, 12 echipamente performante, necesare unui atelier auto, în valoare de 1,2 milioane lei. Firma este la început de drum, dar Larisa consideră că fără ajutorul fondurilor europene nu ar fi reușit niciodată să își îndeplinească acest vis și să ofere servicii unice în Botoșani cu niște echipamente de ultimă generație.
Din multinațională la atelierul propriu
Pasiunea Larisei pentru mașini vine din copilărie, având în preajmă un frate și un tată pasionați de acest domeniu. Și cum nimic nu este întâmplător în viață, deși avea studii în domeniul industriei alimentare, în urmă cu 8 ani, s-a angajat într-o multinațională ce avea ca obiect de activitate comercializarea pieselor auto. Îi este și astăzi recunoscătoare directorului care a angajat-o pentru că a avut încredere și a văzut în ea un om ce poate mai mult. „Mi-a dat un curaj deosebit. Când un bărbat are încredere în tine într-un domeniu atât de masculin, atunci clar te face să te simți foarte bine. Țin minte că a venit directorul companiei pe zona Europei și, după ce au discutat toți într-o ședință, i-a spus managerului local: «Fata asta trebuie să facă mai mult, nu are ce căuta la acte. Ea trebuie să meargă la client, să discute despre piese auto și voi trebuie să o învățați despre piese!»”, își aduce aminte Larisa. Recunoaște că a durat ceva timp până a învățat partea tehnică, dar a ajutat-o faptul că a fost curioasă și că a pus multe întrebări. A început apoi să ofere consultanță prin telefon clienților și, pentru a ști ce trebuie să recomande, încet, încet a învățat chiar să măsoare cu șublerul piesele auto. Faptul că a reușit să învețe niște lucruri foarte tehnice i-a dat și mai mare încredere în ea.
Astfel se face că, după 4 ani de multinațională, a hotărât că e vremea să deschidă pe cont propriu un magazin de piese auto. Și pentru că e o persoană foarte ambițioasă, a vrut mai mult. A vrut ceva ce nu exista în Botoșani: un atelier dedicat motoarelor și pieselor auto. A început să se informeze, să studieze apelurile deschise din diferite programe, iar apoi, cu ajutorul unui consultant, a depus un proiect în cadrul POR 2014-2020, Axa 2-Sprijinirea microîntreprinderilor, cu titlul ”Înființare unitate de produție piese de schimb pentru autovehicule și motoare”. „Mi-a fost frică de nou și de faptul că nu aș ști. Dar am avut încredere în mine și mi-am dat seama din jobul avut că eu pot să învăț. După ce am făcut planul de afaceri, am zis că există două posibilități: ori să accesăm fonduri europene, ori pe cont propriu, cu ajutorul băncii, dar în condițiile actuale nu cred că am fi putut face asta. Și atunci am accesat fonduri europene cu succes. Am zis că e o loterie, nu aveam de unde să știm dacă vom câștiga sau nu”.
12 echipamente achiziționate prin POR 2014-2020
Prin proiect, a achiziționat 12 echipamente performante, de mare precizie, pentru atelier. Pentru cunoscători, acestea sunt: mașini de rectificat arbore cotit, de rectificat plan chiulasă, de alezat biela, de honuit, de alezat scaun supapă, de test fisuri, precum și o presă hidraulică. Apoi a încercat să găsească oameni dispuși să lucreze cu ele. Dar nu a găsit. Nici local, nici regional. Așa că a propus echipei care a venit din Turcia să facă setările echipamentelor să… rămână în România și să lucreze cu ea. Acum, Larisa are acum în echipa ei două persoane de naționalitate turcă, cu experiență în domeniu și doi angajați români care învață de la ei. „Am încercat să găsim oameni cu care să lucrăm, aici, în România. Am căutat persoane calificate în prelucrarea metalelor, strungari, dar nu am găsit, a fost foarte greu. Cine este de meserie strungar, de exemplu, are strung acasă și nu caută să fie angajat. Firma de la care am luat echipamentele, prin licitație, e românească, dar utilajele sunt turcești. Tot ea ne-a ajutat să găsim și oamenii potriviți. Cineva trebuia să ne ajute să le seteze așa că au trimis o echipă de acolo. Am discutat și au hotărât să rămână”. Acum, Larisa explică ce trebuie făcut sau reparat în limba engleză, cu termenii specifici și, mai nou, învață și limba turcă.
Motor stricat nu înseamnă fier vechi
Moto Dalv este singurul atelier din Botoșani axat pe acest tip de reparații motoare și producție piese auto și pentru că este la început de drum, Larisa se bazează foarte mult pe recomandări. Deși putea să deschidă și o secție de service auto, să fie gama completă de servicii oferite, nu a făcut-o. „Atunci service-urile m-ar fi considerat competitor, iar eu nu vreau asta, eu vreau să lucrez cu toată lumea. Dacă aș fi făcut tot, service-urile nu m-ar mai fi recomandat. Așa, pe mine mă recomandă oricine în Botoșani. Ne recomandăm reciproc. Omul vine cu mașina la mine, eu îl trimit în service, iar service-ul îi trimite înapoi la mine cu problema diagnosticată. Tu dacă faci treabă bună, ei te recomandă. Chiar dacă o fisură la motor pentru multă lume poate însemna fier vechi, oamenii care țin la mașinile lor și le sunt dragi, aleg să își repare motorul”, spune tânăra. Inclusiv ea a făcut asta.
Planuri de viitor? Extindere tot prin fonduri europene
Tinerei antreprenoare nu îi place să stea la birou și spune că s-ar plictisi doar să spună cuiva ce să facă. „Eu vreau să lucrez alături de colegii mei, cot la cot, îmi place asta. Nu stau doar la birou, mă duc și la clienți. Mai lipsește să repar motoare. Ăsta ar fi un plan de viitor. Câteodată vreau să mă apuc chiar eu să învăț să fac, dar, deocamdată, mi-e frică să nu stric ceva pe acolo. Știu operațiunile, le văd, știu ordinea lor, dar cum se setează… nu. Încă. Învăț continuu”. Întrebată despre planurile de viitor, Larisa Corniciuc povestește că ar vrea să se extindă, să cumpere mai multe utilaje performante, tot cu finanțare europeană. Așteaptă doar să vadă ce apeluri se mai deschid și pe ce s-ar putea plia ca finanțare. E într-o cercetare continuă, se informează despre toate oportunitățile care apar și știe că doar cu sprijinul fondurilor europene ar putea să-și îndeplinească visul de extindere a business-ului.
Reporter REGIO este o nouă inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!
Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.
Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro