Având în vedere agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, DG GROW și EISMEA se află în contact regulat cu reprezentanții organizațiilor din Consorțiul EEN-Ucraina. Împreună cu parteneri din statele membre afectate, este evaluat modul în care Rețeaua EEN poate reacționa cel mai bine. De asemenea, este menținută legătura cu organizațiile din Rețeaua Clusterelor Europene și cu un grup operativ înființat în cadrul DG GROW, pentru a aborda eventuale întreruperi în cadrul lanțurilor de aprovizionare.
În data de 1 martie 2022, a fost organizată o primă întâlnire a grupului operativ ad-hoc pentru Ucraina, la care au participat reprezentanți din cadrul DG GROW (Unitatea D2), EISMEA, alți parteneri EEN din țări europene învecinate cu Ucraina (România, Polonia, Ungaria), țările baltice (Letonia, Lituania, Estonia) și din Germania, Italia si Franța.
A fost analizat modul în care Centrele EEN, Clusterele și Erasmus pentru Tineri Antreprenori pot lua măsuri eficiente pentru a sprijini Ucraina și alte state membre ale UE, afectate de război. Ca urmare a îngrijorării exprimate de Centrele EEN cu privire la participarea organizațiilor și companiilor ruse și bieloruse la serviciile oferite de Rețeaua Enterprise Europe Network, au fost luate imediat câteva decizii:
- În primul rând, fostele Centre de Cooperare pentru Afaceri din Rusia și Belarus au fost blocate să acceseze platforma IT Merlin;
- În al doilea rând, niciun consorțiu sau organizație din Rusia sau Belarus nu va face parte din noua Rețea EEN și, prin urmare, nu vor avea acces la noua platformă IT;
- În al treilea rând, companiile din Rusia și Belarus au fost eliminate din Baza de date privind oportunitățile de parteneriat. Prin urmare, membrii EEN nu vor mai putea să le promoveze.
Ca atare, nicio entitate rusă sau bielorusă nu va avea acces la rețea sau la resursele acesteia. Întrucât situația este fără precedent și, prin urmare, extrem de instabilă, se va crea un spațiu dedicat în noua platformă IT a Rețelei EEN, pentru a se colecta informații și idei despre modul în care Rețeaua ar putea răspunde cel mai bine noilor provocări.
Este prea devreme pentru a estima impactul real asupra economiilor statelor membre, dar este deja clar că vor exista perturbări semnificative pentru economiile statelor membre și, în special, în ceea ce privește:
- Aprovizionarea: cu îngrășăminte (toate importate din Ucraina, Rusia, Belarus), metale (aluminiu, oțel), sare, lemn, cereale (recolta din 2022/2023);
- Prețurile energiei și inflația, în creștere;
- Companiile de export/import din Ucraina care vor avea nevoie de un sprijin susținut.