Lansează rezultatele cercetării tale în piață

RVP 2.0 este programul nostru de 10 luni, care sprijină tranziția rezultatelor dvs. de cercetare către piață prin intermediul unei călătorii personalizate – perfect concepută pentru a acoperi toate nevoile dvs. specifice. O echipă de mentori de top vă va ghida și vă va încuraja pe măsură ce parcurgeți programa noastră individualizată și structurată și proiectele practice bine gândite.

Programul se va desfășura în totalitate în limba engleză.

Proiecte sprijinite în cadrul RVP 2.0

  • Tehnologie inteligentă de comunicare a luminii vizibile pentru siguranța activă a mașinii și asistența șoferului (IVLC)

    • Dr. Mihai Dimian (lider proiect)
    • Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava

    Tehnologia de comunicare a luminii vizibile (The Visible Light Communications – VLC) presupune utilizarea surselor de lumină LED nu numai pentru iluminare și semnalizare, ci și pentru transmisia de date. Acest concept este inspirat de organismele vii care își adaptează comportamentul în funcție de condițiile de mediu. În ceea ce privește utilizarea VLC  de către vehicule, comportamentul adaptat contextului maximizează performanțele sistemului VLC. Astfel, în loc să aibă o arhitectură standard (ex. un plan de procesare a semnalului) și performanțe standard (ex. distanța de comunicare, viteza datelor, rezistența la zgomot etc.), conceptul VLC propus prevede utilizarea senzorilor care îi permit să identifice factorii posibili care ar putea afecta performanțele VLC, și pe baza acestei evaluări, să stabilească cea mai bună configurație posibilă pentru fiecare context specific.

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

  • Imprimarea 3D a modelelor macromoleculare fizice utile pentru predare și demonstrație (modelemoleculare.ro)

    • Dr. Marius Mihășan (lider proiect)
    • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

    Echipa a stabilit o metodologie care permite fabricarea modelelor fizice ale moleculelor, macromoleculelor și complexelor care pot fi utilizate într-un mediu educațional. Practic orice lecție în chimie, biochimie, biologie moleculară și alte științe bio-moleculare pot fi transformate într-o scenă fizică în care publicul poate avea interacțiuni vizuale și tactile cu moleculele, pentru o experiență de învățare completă și rezultate didactice îmbunătățite. Fabricarea se bazează pe imprimarea 3D folosind tehnologia de depunere cu filament fuzionat (FFD).

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

  • Soluții inovatoare și durabile pentru eliminarea poluanților prioritari și emergenți pentru procesele avansate de tratare a apelor uzate (PureGeo)

    • Dr. Ing. Petrică Vizureanu (lider proiect)
    • Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași

    Scopul principal al PureGeo este dezvoltarea unei noi clase de materiale funcționale pe bază de cenușă cu capacitate ridicată de absorbție și adsorbție, potrivite pentru purificarea apei și desalinizare cu eficiență energetică crescută. Aceste materiale, care ar putea fi clasificate ca geopolimeri, vor fi dezvoltate printr-o tehnologie ecologică pentru a sprijini creșterea industrială durabilă. Tehnologia avută în vedere utilizează, ca materie primă, un tip de cenușă fină pentru a dezvolta o membrană geopolimerică autoportantă, capabilă să rețină micro-impuritățile și să absoarbă cantități mari de metale grele (As, Cd, Pb, Hg și altele).

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

     

  • O nouă generație de biomateriale metalice utilizate pentru aplicații medicale (OrthoBioAlloy)

    • Șef de lucrări dr. ing. Mădălina Simona Bălțatu (lider proiect)
    • Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași

    Proiectul propune realizarea aliajelor Ti-Mg parțial biodegradabile pentru diferite aplicații medicale, în special implanturi ortopedice. Aceste aliaje au proprietăți mecanice cât mai apropiate de cele ale osului uman, au o bio-compatibilitate superioară și au puține șanse de a fi respinse de organismul uman. Respectiv, oferă o durabilitate completă în timpul protezei, oferind o recuperare mai rapidă și un risc mai mic de infecție după implantare pentru pacienți.

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

  • Platformă de detecție electrochimică serigrafiată pe bază de electrozi de lucru din polimer conductor (uProSense)

    • Dr. Ing. Marius Olariu (lider proiect)
    • Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași

    În conformitate cu tendința actuală de dezvoltare a platformelor serigrafiate de electrozi (SPEP), proiectul are ca scop proiectarea și fabricarea unei noi clase de imprimări SPEP, prevăzute cu un electrod de lucru (working electrode – WE) cu un nou tip de cerneală. Noutatea SPEP propusă se bazează pe faptul că WE, care sunt fabricați în prezent în principal din materiale pe bază de Au, Pt sau carbon, urmează să fie fabricați dintr-o cerneală specială, care va conține căi de dirijare a nanoparticulelor conductoare aliniate vertical (ex. cu pereți multipli de monostraturi, SWCNT, nano-fire). Noua arhitectură și structură WE va asigura o sensibilitate crescută a WE, care se va materializa într-o sensibilitate îmbunătățită a SPEP în general atunci când sunt utilizate în măsurători de voltametrie ciclică sau spectroscopie de impedanță.

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

  • Soluții farmaceutice cu administrare orală pentru ameliorarea simptomelor și reducerea efectelor secundare induse de terapia oncologică (Ora-Relief)

    • Univ. Dr. Mârțu Maria Alexandra (lider proiect)
    • Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”

    Cancerele de cap și gât sunt unele dintre cele mai frecvente la nivel global, cu aproximativ o jumătate de milion de cazuri noi în fiecare an. Tratamentul este agresiv […] provocând leziuni dureroase ale cavitatii orale și în regiunea orofaringiană, precum mucozita orală, dificultăți de înghițire, uscăciunea gurii, deshidratare, alterarea simțului gustului, incapacitatea de a mânca, malnutriție și impedimente de vorbire în timpul și după tratament. Mucozita orală este o provocare și o nevoie clinică nesatisfăcută. Un produs pentru tratarea tuturor acestor simptome ar trebui să atenueze durerea, să fie antiinflamatoriu, antioxidant, umectant, bactericid, fungicid, și, de asemenea, trebuie să stimuleze și să mențină un mediu bine echilibrat în cavitatea bucală. În plus, acesta ar trebui să rămână activ la locul de administrare pentru o perioadă prelungită de timp.

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

  • Sisteme de recuperare medicală activate inteligent cu fire cu memoria formei (SMARS)

    • Dr. Ing. Nicanor Cimpoeșu (lider proiect)
    • Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași

    Ideea principală a proiectului este de a pune în aplicare fire din aliaj cu memoria formei utilizate în locul motoarelor mecanice pentru a realiza un lucru mecanic necesar echipamentelor de recuperare în cazul leziunilor sau a echipamentelor de susținere a apneei în somn. Utilizarea aliajelor cu memoria formei în acționare are mai multe avantaje, precum: o formă compactă, raport ridicat între greutate și puterea dezvoltată, o rezistență foarte bună la oboseală, în special la solicitari ciclice și o funcționare silențioasă, ușoară, fără zgomot sau scântei.

    Click aici pentru a descărca pitch-ul proiectului

Detalii privind procesul de aplicare

CINE?

Cine poate aplica?

Echipe de cercetare din cadrul următoarelor universități:

  • Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iași
  • Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău
  • Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava

UNDE?

Trimiteți formularul de aplicare la bgris3@adrnordest.ro

CÂND?

Perioada de depunere a aplicațiilor este 04.05.2021 – 04.06.2021

CE?

Ce tip de suport veți primi?
Asistență și îndrumare bazată pe propriile necesități pentru consolidarea capacității și facilitarea interacțiunii cu industria, precum (dar fără a se limita la) strategii de marketing, drepturi de proprietate intelectuală, strategii de comercializare etc.

Elementele de unicitate ale Programului RVP 2.0

Aceasta nu este o abordare unitară, ci am decis să adaptăm programul și sarcinile pentru a se potrivi nivelului, precum și domeniului și ideilor dumneavoastră unice, respectând în același timp ritmul dumneavoastră de învățare. Ne dorim să vă oferim o experiență de învățare complet personalizată.

Înțelegem că parcursul ideilor dumneavoastră de proiect începe cu mult înainte de a aplica la acest program și nu se termină odată ce programul se termină. Dorim să vă echipăm cu cele mai bune instrumente și cunoștințe personalizate care vă vor aduce proiectul mai aproape de piață.

În loc să ne bazăm pe scenarii fictive pentru proiectele dumneavoastră și pentru că ne dorim să explorați rolul de designer de soluții, vă vom ajuta să găsiți oportunități de rezolvare pentru probleme reale, în timp ce lucrați în echipă.

Avantajele participării în cadrul RVP 2.0

Ateliere de business development

Abordarea noastră este construită de o top echipă de consultanți de top cu o singură misiune comună în minte: de a vă ajuta pe dumneavoastră să știți tot ce trebuie pentru comercializarea rezultatelor cercetării. Veți parcurge toată teoria relevantă, oferindu-vă o structură atent gândită (și atât de necesară).

Avantajele participării în cadrul RVP 2.0

Program de coaching personalizat

Depunem toate eforturile necesare pentru a înțelege cine sunteți, domeniul și obiectivele dumneavoastră, și vă ajutăm să profitați la maximum de procesul de învățare prin valorificarea caracteristicilor și avantajelor dumneavoastră unice.

Avantajele participării în cadrul RVP 2.0

Asistență pentru lansarea pe piață

Vă vom echipa cu tot ceea ce aveți nevoie pentru o lansare de succes pe piață, inclusiv strategii, cunoștințe practice, exemple din viața reală și cele mai bune practici, precum și o rețea de oameni și organizații la care vă puteți conecta.

Programul de Valorificare a Rezultatelor Cercetării (RVP)

Obiectivul RVP este de a sprijini în mod direct și indirect comercializarea rezultatelor proiectelor de cercetare. Activitățile RVP care urmează să fie desfășurate în cadrul Programului de Asistență Tehnică (AT) susțin echipele de cercetare selectate cu potențial ridicat în vederea îmbunătățirii gradului de pregătire tehnologică și de comercializare a proiectelor acestora, identificării piețelor potențiale și îmbunătățirii cunoștințelor acestora cu privire la drepturile de proprietate intelectuală. Se preconizează astfel rezultate imediate de comercializare pentru unele echipe, care vor avea, de asemenea, și beneficii pe termen lung pentru acestea prin promovarea unui grad mai ridicat de conștientizare cu privire la principalii factori de succes în procesul de valorificare a rezultatelor cercetării, ceea ce le va permite să producă în viitor cercetări mai orientate către piață.

În timp ce beneficiarii direcți ai RVP sunt cercetătorii și Centrele de Transfer Tehnologic (CTT), se preconizează că acest program va avea impact asupra tuturor actorilor din regiunile care beneficiază de comercializarea rezultatelor cercetării. De asemenea, RVP va dezvolta capacitatea CTT-urilor de a facilita procesul de comercializare. Se așteaptă ca implementarea RVP să aducă beneficii CTT-urilor și prin adoptarea unei culturi orientate spre performanță, susținută de monitorizarea indicatorilor de transfer tehnologic. În timp, Centrele de Transfer Tehnologic ar putea deveni factorii determinanți ai acestei abordări. Agențiile pentru Dezvoltare Regională și alte părți interesate (inclusiv agenții de inovare, clustere etc.) vor beneficia indirect de pe urma consolidării capacității și vor putea urmări și dezvolta punerea în aplicare a lecțiilor învățate în urma implementării RVP.

RVP include o serie de ateliere practice și sesiuni de coaching individualizate oferite echipelor selectate de cercetători pentru a îmbunătăți gradul de pregătire tehnologică și de comercializare a rezultatelor proiectelor lor de cercetare. Inițiativele RVP de consolidare a capacității se vor desfășura în două moduri. În primul rând, RVP va desfășura ateliere cu durată scurtă (o zi sau două zile) destinate cercetătorilor și personalului CTT, pentru a crește gradul de conștientizare al acestora și a cunoaște provocările și oportunitățile întâmpinate de aceștia în procesul de comercializare a activității lor de cercetare. Prin intermediul acestor ateliere de evaluare a nevoilor, experții vor identifica echipele de cercetare care pot beneficia de o abordare personalizată în vederea urmăririi oportunităților specifice de comercializare. Atelierele RVP vor fi urmate de sesiuni ulterioare de coaching individualizat.

Programul RVP este implementat în două etape succesive pentru a testa metodologia, a implementa lecțiile învățate din prima etapă și a proiecta o posibilă extindere a RVP, după cum urmează:

// RVP 1.0 a identificat cea mai bună abordare posibilă și a testat metodologia. Echipa Băncii Mondiale a coordonat implicarea echipelor de proiect, programul concentrându-se pe un set mai mic de potențiali beneficiari.

// Având în vedere că abordarea a fost deja experimentată și rafinată, în prezent implementăm un program mai amplu (RVP 2.0), pentru a include toți potențialii beneficiari din regiunea țintă. RVP 2.0 va valorifica lecțiile învățate în cadrul RVP 1.0 și va avea două caracteristici definitorii: (i) un rol mai important pentru omologii regionali (experții internaționali jucând un rol de sprijin); și (ii) participarea va fi mai extinsă și va include echipele de cercetare dintr-un set mai larg de universități selectate din regiunile nord-est și nord-vest.

Proiecte sprijinite în cadrul RVP 1.0

  • Pulverizare magnetron în impulsuri de mare putere în regim bipolar pentru depunerea de straturi subțiri

    – Cercetător științific Vasile Tiron (inventator principal)

    – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

    Obiectivul proiectului este dezvoltarea unei tehnologii de depunere de materiale cu ajutorul plasmei, ce permite un control mai bun al energiei transferate speciilor ce formează straturile subțiri depuse, favorizând îmbunătățirea considerabilă a proprietăților acestora. Tehnologia propusă este o extensie a tehnologiei existente de depunere asistată de plasmă bazată pe funcționarea unei descărcări magnetron în impulsuri de mare putere (HiPIMS = High Power Impulse Magnetron Sputtering). Tehnologia propusă constă în operarea descărcării HiPIMS în regim bipolar (BP-HiPIMS), unde pulsul standard HiPIMS aplicat pe țintă este urmat de un puls pozitiv ce permite controlul energiei speciilor ionice, independent de starea substratului.

  • Mănuși hibride de reabilitare mecatronică & FES (IHRG) pentru pacienții cu accident vascular cerebral

    – Prof. Marian-Silviu Poboroniuc (inventator principal)

    – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, Facultatea de Inginerie Electrică, Iași

    Un nou dispozitiv care combină procedurile funcționale de stimulare electrică cu mănuși mecatronice pentru a îmbunătăți reabilitarea pacienților cu accident vascular cerebral. Sistemul propus de reabilitare a mâinilor IHRG sprijină un control echilibrat între FES (stimulare electrică funcțională) și o mănușă acționată, ținând cont în același timp de intenția pacientului de a efectua mișcări de deschidere a mâinilor/degetelor.

  • Studii și cercetări privind aliajele biodegradabile pe bază de Mg pentru a fi utilizate în medicină

    – Conf.univ.dr.ing. Bogdan Istrate (inventator principal)

    – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Robotică, Iași

    Materialele biodegradabile pe bază de magneziu sunt considerate a treia generație de biomateriale și elimină a doua extracție chirurgicală a implantului în tehnica clasică de implantare. Centrele de cercetare și producătorii de biomateriale sunt direct interesați de aceste rezultate pentru înlocuirea materialelor utilizate în implanturi clasice pe bază de oțel inoxidabil, aliaje Co-Cr și aliaje pe bază de titan.

  • Tehnologia de imprimare 3D a compozitelor nano - conductoare pentru dispozitive electromagnetice GHz ‐ THz

    – Prof. Ciobanu Romeo (inventator principal)

    – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, Departamentul de Măsurări Electrice şi Materiale Electrotehnice, Iași

    Modelarea depunerilor fuzionate este utilizată pentru a construi modele de tip concept, prototipuri funcționale și piese pentru utilizatorul final cu un grad înalt de inginerie și precizie termoplastică. Noul design al materialelor nano-conductoare, pentru a răspunde parametrilor termici și mecanici pentru extrudarea filamentelor pentru imprimarea 3D de precizie și pentru componentele electronice/de telecomunicații, este considerat o cerință de către partenerii din industrie. Abordarea echipei este de a avea un model de servicii bazat și susținut de o tehnologie nouă protejată prin brevet și de know-how nedivulgat.

  • Nano-formulare polimerică a lidocainei pentru terapia durerii

    – Dr. Gianina Dodi, Bioinginer medical (inventator principal)

    – Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași

    Tehnologia oferă „ameliorarea durerii fără ac”. Un sistem de administrare a medicamentelor, folosind o tehnologie polimerică nouă, care permite livrarea eficientă a compușilor analgezici transdermic. Principalul beneficiu perceput se referă la îmbunătățirea conformității pacienților cu tratamentul medical, oferind o ameliorare eficientă a durerii, cu efecte reduse asupra sistemului nervos central și administrarea minimă de medicamente.

Mentori

Ian Proctor

Banca Mondială – Consultant Senior Inovare

Experiență în conducerea de echipe în vederea dezvoltării și implementării de programe de inovare și de finanțare a proiectelor în Europa de Est cu universități și parteneri de dezvoltare economică regională.

W. Mark Crowell

Banca Mondială – Consultant Senior Inovare

Experiență în furnizarea de servicii de consultanță internațională axate pe antreprenoriat, ecosisteme de inovare, strategii de inovare, programe de accelerare, comercializarea cercetării și spin-out-uri, planificarea activităților de inovare la nivel sectorial și strategii de dezvoltare economică.

Vlad Gliga

Vlad crede cu tărie în puterea colaborării, iar ca prim pas în rezolvarea problemelor pe care lumea noastră le are a decis să aducă împreună oamenii și să construiască comunități sustenabile. Scopul său este de a ajuta oamenii să ajungă la cea mai bună versiune a lor și să creeze un impact pozitiv în comunitatea din care fac parte. Pune mare pasiune în identificarea și promovarea soluțiilor inteligente ce pot face din lumea noastră un loc mai bun. Astfel, contribuie activ la dezvoltarea programelor educaționale concepute pentru a inspira, educa și accelera startup-uri de succes global.

Facilitatori

Cosmin Angheloni

ADR Nord-Est, Expert

Implicat de peste 12 ani în servicii de consultanță și facilitare pentru parteneri diverși, în contexte multiculturale și în domenii mixte de afaceri (sociale), non-profit, corporative și administrație publică. Asistă organizațiile să aplice schimbări ale modelelor de afaceri prin identificarea de oportunități în nevoile utilizatorilor care nu au fost abordate, prin co-crearea de experiențe inovatoare, agile și neconvenționale.

Andreea Leru

ADR Nord-Est, Expert

Un profesionist motivat cu experiență și rezultate dovedite în gestionarea cu succes a proiectelor de cercetare și mobilitate finanțate de Comisia Europeană, într-un mediu internațional și multicultural și cu parteneri din întreaga Europă, care deține, de asemenea, cunoștințe în domeniul inovării și transferului tehnologic și care are un interes academic și practic în conceperea și punerea în aplicare a programelor care vizează dezvoltarea și convergența regională.

Contact

Cosmin Angheloni

T: 0040 744 157 966

E: cosmin.angheloni@adrnordest.ro

Andreea Leru

T: 0040 743 006 206

E: andreea.leru@adrnordest.ro

Programul de Asistență Tehnică

Programul de Asistență Tehnică (AT) implementat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est cu sprijinul Băncii Mondiale, în regiunea Nord-Est, este o consecință a Inițiativei ”Regiuni rămase în urmă”. Obiectivul acestei inițiative a fost acela de a examina factorii care susțin creșterea economică și investițiile în regiunile rămase în urmă, de a oferi recomandări cu privire la modul de deblocare a potențialului lor de creștere și de a oferi asistență în acest sens.

Obiectivul general al programului de AT este de creștere a capacității de inovare prin dezvoltarea și testarea a trei programe de asistență implementate în regiunile nord-est și nord-vest (RVP, TTIBP și SCRP) și a unui program național (PoCP), inclusiv a mecanismelor de monitorizare și evaluare. Aceste programe se adresează în mod direct generatorilor de cunoaștere din regiune (cercetători, universități, inovatori) cu scopul de a crea punți între aceștia și entitățile capabile să absoarbă cunoașterea (companii, antreprenori) și să o transforme în produse și servicii cerute de piață. Accentul se va pune pe crearea condițiilor-cadru favorabile și dezvoltarea capacității administrative a structurilor de stimulare a colaborării și transferului de tehnologie.

Următoarele trei principii stau la baza implementării programului de Asistență Tehnică:

  1. Demonstrarea rezultatelor comercializăriiPărțile interesate din ambele regiuni aspiră să demonstreze un succes în comercializarea rezultatelor cercetării până la sfârșitul programului.
  2. Consolidarea capacităților părților interesateObiectivul programului este de a asigura existența unei capacități locale în rândul părților locale interesate pentru punerea în aplicare la scară largă a RVP, TTIBP și SCRP odată ce programul de sprijin este finalizat.
  3. Implementare agilăAceasta presupune adoptarea unor proceduri simplificate care să fie adaptate în permanență în timpul programelor pilot și apoi codificate în ghiduri/proceduri pe baza lecțiilor învățate din programele pilot.

Programul AT a fost lansat oficial în septembrie 2018 și se va desfășura până la sfârșitul anului 2021.