În perioada 13-17 mai 2024 a avut loc la Cacica, Tabăra de Cercetare pentru Studenți, organizată de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences din Olanda în colaborare cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, această tabără a devenit deja o tradiție pentru Nord-Estul României, de-a lungul acestei perioade fiind implicate mai multe universități și comunități locale din regiune.
Anul acesta, proiectul a avut un nou coordonator, Ard Schoemaker, lector în cadrul Departamentului de Management al Dezvoltării Internaționale – Lanțuri de valoare durabile, de la Van Hall Larenstein University of Applied Sciences din Olanda. Tema taberei a fost: Just and Resilient Food Systems (Sisteme alimentare juste și reziliente), iar obiectivul principal al cercetării de pe teren a fost acela de a colecta date reale despre problemele cheie din zonă și de a explora soluții împreună cu populația și factorii de decizie din localitate. Acest lucru s-a făcut prin intermediul interviurilor directe, discuțiilor focus grup și analizelor de date.
Tabăra de Cercetare de la Cacica a beneficiat de implicarea activă a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Carmen Nastase, Decan al Facultății de Economie, Administrație și Afaceri, și a doamnei conf. univ. dr. Carmen Emilia Chașovschi, coordonator al Serviciului pentru Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul aceleiași facultăți. Totodată, inițiativa s-a bucurat de sprijinul permanent al autorităților publice locale din Comuna Cacica.
Astfel, 56 de studenți și 4 profesori coordonatori din Olanda, împreună cu 12 studenți și un profesor coordonator din partea Universității Ștefan Cel Mare din Suceava (Ancuța Lucaci), au descoperit o parte din provocările comunității și au identificat subiecte de interes pentru locuitorii din Cacica. Echipa care a participat la acest program a desfășurat o amplă activitate de cercetare, descoperire și identificare a nevoilor comunității din comuna Cacica, urmărind oportunități din domeniile cu potențial de dezvoltare precum: turism, stil de viață sănătos, sustenabilitate, agricultură, incluziune socială, cultură și tradiții etc. Acest exercițiu de cercetare a avut ca finalitate descoperirea de soluții inovatoare pentru îmbunătățirea stilului de viață al locuitorilor, creșterea coeziunii sociale, dezvoltarea turismului sustenabil, păstrarea și promovarea tradițiilor.
La sfârșitul săptămânii, în data de 17 mai 2024, fiecare dintre cele 12 echipe, formate din studenți români și olandezi, a prezentat comunității locale câte o idee de proiect. Soluțiile inovative propuse pentru comunitate au fost foarte interesante, dintre care menționăm: România-Olanda: Învățând împreună pentru un viitor sustenabil, Youth Empowerment Camp – Viziune pentru viitor, Menținerea și promovarea tradițiilor și conexiunilor sociale, Promovarea turismului sustenabil, Creșterea coeziunii sociale, Stabilitatea financiară, Crearea unei platforme online pentru îmbunătățirea comunicării dintre cetățeni și autoritățile locale.
Noutatea acestui an a fost faptul că o localitate din Regiunea Nord-Est (Cacica) a fost considerată, în opinia studenților din Olanda, un model de bună practică pentru promovarea sustenabilității. Astfel, modul de viață al locuitorilor din Cacica a fost identificat ca fiind un bun exemplu, urmând a fi prezentat și locuitorilor din Amsterdam (pentru început sub forma unui documentar), fiind astfel invitați să viziteze localitatea pentru a interacționa cu oamenii de acolo, de a descoperi frumusețile locului și, de ce nu, de a dezvolta un business în localitate.
Membrii echipei desemnate câștigătoare vor fi invitați de către Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava pentru a participa la Școala de vară – Dezvoltare competențe antreprenoriale, protejarea patrimoniului, Ediția VII de la Cacica, care se va desfășura în perioada 22 iulie – 27 iulie 2024.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est mulțumește echipei din cadrul Van Hall Larenstein University of Applied Sciences din Olanda, în frunte cu Prof. Ard Schoemaker, care este la primul proiect în calitate de coordonator al proiectului din România. Sperăm ca în anii viitori să fie abordate noi provocări ale comunităților din Regiunea de Nord-Est și noi idei inovatoare să fie identificate în comunitățile unde se va desfășura cercetarea pentru a fi implementate cu succes de către cei resposabili în cadrul comunităților locale.
Ne bucurăm că, an de an, reușim să aducem împreună energia și creativitatea tinerilor cercetători români și olandezi, scopul fiind mereu același: identificarea unor potențiale idei de proiecte inovatoare care pot contribui la consolidarea dezvoltării comunităților locale.