Biroul de Reprezentare Bruxelles ADR Nord-Est a organizat, în perioada 24-25 mai, o vizită de studiu privind digitalizarea administrației și serviciilor publice. Vizita a avut ca obiectiv atât familiarizarea cu programe și inițiative privind digitalizarea, intrarea în contact cu exemple de bune practici, precum și crearea de contacte pentru posibile colaborări ulterioare. Printre participanți, s-au numărat reprezentanți ai Consiliului Județean Bacău, Consiliului Județean Iași, Consiliului Județean Vaslui, ai Primăriei Municipiului Botoșani, Primăriei Municipiului Bacău, Primăriei Municipiului Iași, Primăriei Municipiului Vaslui și Spitalelor Județene „Sfântul Spiridon” Iași și Spitalul Județean Neamț. Participanții au putut învăța din exemplele oferite, au intrat în contact cu inițiativele instituțiilor omoloage și au putut găsi puncte de intersecție. Unele dintre vizitele practice la diverse instituții locale s-au transformat într-un schimb de experiență între administrația belgiană și cea românească în ceea ce privește proiectele și inițiativele instituțiilor participante, serviciile online oferite cetățenilor și aplicațiile folosite.
Vizita de studiu a inclus atât întâlniri de lucru la instituții locale din Belgia, precum Primăria din Leuven, Comuna Saint-Gilles din Bruxelles, Spitalul Universitar din Leuven, Centrul Informatic pentru Regiunea Bruxelles-Capitală, Asociația Maks vzw, cât și ateliere de lucru cu reprezentanți din instituții europene. Aceștia din urmă au prezentat inițiative europene, oportunități și programe de finanțare în sectorul digitalizării, precum programele Orizont Europa și Europa Digitală. Perspectiva lor privind politicile publice a fost completată de experiențele locale și regionale asupra tranziției digitale și a priorităților pentru proiectele viitoare venite de la două birouri de reprezentare ale regiunilor Danemarcii de Nord și Emiliei Romagna.
Instituțiile vizitate au fost selectate datorită caracterului lor inovator și de avangardă, dar și datorită complementarității perspectivelor oferite asupra digitalizării administrației și serviciilor publice. De exemplu, Leuven a fost desemnată Capitală Europeană a Inovării in 2020, fiind o municipalitate cunoscută pentru inițiativele privind participarea cetățenească, folosirea inteligenței artificiale în sectorul public, cooperarea între sectorul public, privat și academic, iar Spitalul Universitar din Leuven face parte din cele mai bune 50 de spitale din lume, fiind extrem de cunoscut pentru inovarea în domeniul oncologic. Complementaritatea perspectivelor a fost un aspect important. Participanții au putut intra în contact cu perspective diverse asupra digitalizării administrației și serviciilor publice, de la nevoia creării de competențe digitale pentru grupuri dezavantajate, ce sunt adesea ignorate în procesul de tranziție digitală și până crearea de aplicații high-tech privind supravegherea video.
Vizita de studiu a implicat un proces de învățare și testare mutual. Pe de o parte, vizita a fost o oportunitate de promovare a regiunii Nord-Est în Belgia, a stârnit curiozitatea instituțiilor locale vizitate care, în ciuda reprezentării importante a diasporei românești în Belgia, aveau cunoștințe și perspective limitate asupra regiunii. Pe de altă parte, pentru participanți, vizita de studiu a fost o oportunitate de inserare pe durata a două zile într-un spațiu de experimentare și de testare într-un context non-familiar a propriilor întrebări și provocări privind tranziția digitală, precum și de ridicare a unor întrebări privind eficacitatea parteneriatelor public-privat și a unor soluții digitale punctuale. De asemenea, dincolo de tema propriu-zisă, vizita de studiu a subliniat importanța parteneriatelor și conexiunilor internaționale.